Augusztus 14-ig kell várnunk a bizonyítványosztásra hazánk vonatkozásában

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

A koronavírus-járvány a hitelminősítői véleményekre is rányomta a bélyegét 2020 folyamán. A járvány és a velejáró bizonytalanság miatt az S&P 2020. április 28-án egy rendkívüli döntés keretében – az idén februárban adott – pozitívról ismét stabilra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, de a besorolás maradt továbbra is BBB szinten. Azonban a leminősítés veszélye nem fenyeget, ahhoz – a hitelminősítők gyakorlata alapján – negatív kilátást kellene kapnunk. A Fitch Ratings-nél 2019 februárja óta Magyarország besorolása BBB-szinten áll stabil kilátással.

Az S&P és a Fitch augusztus 14-én, pénteken tartja következő, menetrend szerinti felülvizsgálatát; ekkor mondhatnak véleményt a hazai gazdasági folyamatokról és kilátásokról. Várakozásunk szerint a két hitelminősítő a felülvizsgálat során egyelőre kivár, nem módosít hazánk szuverén adóskockázati besorolásán (BBB). Egyedül – negatív szcenárió esetén – a besoroláshoz kapcsolódó kilátás változtatása lehet napirenden a jelenlegi stabilról negatívra, a koronavírus-járvány és annak gazdasági teljesítményre, valamint az államháztartásra, ill. adósságra gyakorolt negatív hatásai miatt.

Ha mégis megtörténne a kilátás negatívra rontása, rosszabb esetben hazánk leminősítése BBB- szintre, még akkor sem várható jelentősebb piaci mozgás, mivel a nagyobb piaci volatilitások a befektetési és a befektetésre nem ajánlott (ún. bóvli) kategória közötti átsoroláskor vannak. A kilátás rontása vagy esetleg egy fokozattal történő leminősítés (befektetésre ajánlott kategóriába) hazánk külső megítélése szempontjából lenne kedvezőtlen, főleg mert a legtöbb szakmai befektető az S&P véleményét követi.

Optimizmusra adhat okot, hogy az S&P áprilisi rendkívüli lépése során kifejtette, ha a járványt követően a magyar gazdaság növekedése visszatér a korábbi erős pályájára (a Danube Capital várakozás szerint enyhe vírushelyzet esetén erre érdemes számítani), anélkül, hogy külső vagy fiskális egyensúlyhiányt hozna létre, akkor nyitottak lesznek pozitív lépésekre. Az S&P nem fejtette ki ennek részleteit, de itt lehet gondolni a kilátás újbóli pozitívra való javítására.

Makrogazdasági háttér és kilátások

Magyarország az idei első negyedévben még kedvező, 2% feletti gazdasági növekedést mutatott fel. A hazánkkal megegyező besorolási kategóriában (BBB) lévő országok (ún. peerek) közül a harmadik legjobb gazdasági teljesítményt mutatta ezáltal, ahogy az alábbi ábrán is látszik:

Fontos szem előtt tartani, hogy a járvány és a korlátozások hatása igazán a második negyedéves GDP-adatokban tükröződik majd. Ezt követően a harmadik negyedévtől javulhat a helyzet, amit viszont megakaszthat a járvány második hulláma, amelyre a szakértők szerint egyre nagyobb az esély.

A hazai kedvező első negyedéves gazdasági teljesítménye ellenére a koronavírus-járvány káros következményei miatt az S&P áprilisi előrejelzése szerint a magyar GDP idén 4%-kal csökkenhet. Ugyanakkor az erős makrogazdasági alapok és gazdaságpolitikai intézkedések elősegítik a gazdaság gyors helyreállását, az S&P így 2021-re 4,8%-os gazdasági növekedést vár hazánk esetében (a Danube Capital legfrissebb előrejelzései itt találhatóak). Ha nemzetközi szinten szeretnénk összehasonlítani az idei és a jövő évre várható GDP-ket a hazánkkal egy besorolási kategóriában (BBB) lévő országok esetében (ún. peerek), akkor érdemes a Világbank prognózisait megnézni:

A Világbank júniusi előrejelzése alapján Magyarország a peerek között a középmezőnybe tartozik a 2020-as várható visszaesést tekintve (6. hely), a 2021-es gazdasági növekedés tekintetében viszont már kedvezőbb helyet foglal el (4. hely).

További fontos szempont a hitelminősítések alkalmával az államadósság alakulása. GDP-arányos államadósság az S&P áprilisi várakozása szerint a 2019-es 66,3%-ról 72,2%-ra emelkedhet 2020 végére, elsősorban a járvány és az ahhoz kapcsolódó intézkedések miatti magasabb költségvetési hiány miatt. Azonban az S&P az államadósság tekintetében csak átmeneti megugrást várt áprilisban, így 2021-től ismét csökkenő pályára állhat az államadósság rátája idehaza (2023-ra 66,6%-ra süllyedhet). Továbbá a költségvetési hiány 2020-ban jelentősen, 5%-ra ugorhat az S&P szerint, de ezt követően a hiány ismét visszafogott lesz, 2021-től 2%-os szinteken járhat.

A peer országokkal összehasonlítva a hazai államadósság magasnak számít. Egyedül Olaszország (137,6%) és Portugália (120,0%) esetében volt tapasztalható magasabb GDP-arányos államadósság 2020 első negyedévében. Ezen országok esetében is – hazánkhoz hasonlóan – a ráta növekedése várható (Európai Bizottság előrejelzése: 2020-ban Olaszország: 158,9%, Portugália: 131,6%). A többi peer ország hazánkénál kedvezőbb teljesítményt mutat államadósság szempontjából (pl. Bulgáriában 20,3%-os volt az államadósság a GDP százalékában idén március végén).

További fontos szempont, hogy a GDP-arányos folyó fizetési mérleg többletünk már 2018 végére hiányba fordult át, mely 2019-ben is megmaradt; 2020. első negyedév végére a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP -0,76%-án állt (négy negyedéves érték). Ez a teljesítmény a velünk egy adóskockázati besorolási kategóriába tartozó országok között a középmezőnybe tartozik, ahogy az alábbi ábrán is látható:

Az S&P várakozása szerint 2020-ban a folyó fizetési mérlegünk 0,1%-os többletet mutathat a GDP-arányában, majd 2021-ben 0,7%-os, 2022-ben 1,1%-os hiányt.

Összegezve, a gazdasági teljesítmény (GDP) szempontjából hazánk kedvező helyen áll a vele egy csoportban lévő országok között (elsősorban a 2020. első negyedéves teljesítmény alapján), ám a várható 2020-2021-es GDP alapján a középmezőnybe tartozik. A folyó fizetési mérlegünk egyenlege a peer-ek között a középmezőnybe sorolható, valamint az adósságrátánk továbbra is magasnak számít peer országokon belül.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.