Padlógáz vagy satufék a magyar gazdaságban? – megjelent a Danube Capital júliusi Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője

  • Kuti Ákos Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A 2020. áprilisi Negyedéves Kitekintőnk és makrogazdasági előrejelzéseink publikálása óta eltelt időben világosabb kép rajzolódott ki a járvány hatásairól. A globális gazdaság nyitása május-június folyamán megtörtént, de nem egyszerre valósult meg az összes szektor és régió esetében. Továbbra is maradtak gócpontok a világban és egyre több helyen üti fel ismét fejét a járvány (súlyosbodik a helyzet az USA-ban, de az európai országokban is).

A koronavírus-járvány idehaza a március-áprilisi várakozásokhoz képest gyorsabban lecsengett, a gazdasági nyitás is hamarabb történt meg, bár nem egyszerre, hanem fokozatosan és szektoronként eltérő mértékben. A korlátozások lezárultával válik láthatóvá, hogy a gazdaságélénkítő fiskális és monetáris politikai eszközök mennyire tudják pozitív irányban befolyásolni a gazdasági szereplők bizalmát.

Ugyanakkor a járvány körüli bizonytalanság megmaradt, globális léptékben az első hullám sem zárult le és ősszel érkezhet a következő. Ezért a Danube Capital a rendszeres Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő elemzését az áprilishoz hasonlóan a járványnak és gazdasági hatásainak szentelte. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el.

Friss makrogazdasági előrejelzésünk két, egyenlő súlyú forgatókönyvet tartalmaz. A két forgatókönyv közötti különbséget a járvány második hullámával kapcsolatos, eltérő várakozás adja; ez határozza meg az idei gazdasági visszaesés mértékét és a krízisből történő kilábalás dinamikáját:

  1. Enyhe vírushelyzet esetén – amikor feltételezésünk szerint a kormányzat képes féken tartani a vírus terjedését – a koronavírus-járvány lefutása kezelhető mértékű lesz, így nem várjuk, hogy az idén március-áprilisihoz hasonló teljes gazdasági leállás következik be. A második hullám lefutása az elmúlt hónapokban elrendeltekhez képest kisebb mértékű korlátozások mellett (pl. csak kötelező maszkviselés, idősek kijárási korlátozása/tilalma, külföldi utazási korlátozások), mérsékelt gazdasági érintettséggel járna. Továbbá a járványügyi készültség is megfelelő szinten lenne: megfelelő védőeszközök és védőfelszerelések, illetve kórházi kapacitás és géppark. Ebben az esetben az idei évben 3,7%-os gazdasági visszaesés következne be, míg jövőre 3,9%-os felpattanás jöhet.
  2. Második gazdasági pályánk esetében idehaza súlyosbodó helyzettel kalkulálunk (ahogy akár az USA-ban, akár Európai számos országában látható), emiatt járványügyi szigorító intézkedéseket vezethetnek be ismételten, akár kijárási korlátozást is. Következésképp, az enyhe vírushelyzetet feltételező pályánkkal ellentétben második gazdasági pályánk esetében erősebb korlátozásokat feltételezünk. Ebben az esetben – tavaszhoz hasonlóan – ismét számíthatunk 1-1,5 hónap szigorúbb korlátozásokra, akár lezárásokra is, mely a gazdaság teljesítményére is jelentősebb negatív nyomást helyezne. Ezen a súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pályánkon 2020-ban 7,4%-os visszaesést szenvedhet el a magyar gazdaság, míg 2021-ben 1,8%-os visszapattanás várható.

Danube Capital aktuális Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője – amely erre a hivatkozásra kattintva érhető el – részletesen bemutatja a két forgatókönyvet; valamint a nemzetközi, illetve hazai helyzetértékelésünket, várakozásainkat.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.