Brutális lehetett a GDP-visszaesés a második negyedévben Magyarországon

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

2020 első negyedévében még csak mérsékelten éreztette hatását a koronavírus-járvány Magyarországon, illetve nemzetközi szinten; mivel az az idei év első két hónapját még nem érintette, csak márciusban jelent meg először gazdasági szinten. Az első negyedévben az Európai Unión belül ismét a Közép-Kelet-Európai régió (KKE) mutatott kedvezőbb gazdasági teljesítményt, ahogy az alábbi táblában is látszik:

A régióban az első negyedévben leggyengébben a szlovák gazdaság teljesített, őket követték a csehek, mindketten negatív gazdasági teljesítményt nyújtottak (kiigazítatlan, nyers adatok). A román gazdaság bővült a legnagyobb mértékben, Magyarország pedig a dobogó második helyén állt 2,2%-os GDP-bővülésével ebben az időszakban. Az eurózóna GDP-je az első negyedévben 2,9%-kal csökkent év/év alapon, és a német gazdasági teljesítmény, amelyhez a legszorosabban kapcsolódnak a régiós országok, 1,8%-kal csökkent az idei első negyedévben.

A járvány miatti gazdasági visszaesés mélypontját április hónap mutathatta, de májusban is érződtek még a járvány miatti korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásai; illetve a gazdasági szektorok fokozatos, egymástól eltérő ütemű újraindulása, mely júniusban is folytatódott. Mindez pedig erősen rányomhatta a bélyegét a második negyedéves hazai GDP-re.

Várakozásunk szerint az idei év második negyedévében 14,4%-kal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye 2019 második negyedévéhez képest, amelyhez az ágazatok közül a mezőgazdaság és az építőipar mérsékelten (hozzájárulásuk a GDP-hez rendre: -0,2 és -0,6 százalékpont), a szolgáltatási szektor és az ipar nagyobb mértékben (rendre: -5,8 és -5,7 százalékpont) járult hozzá. Emellett az adótartalom hozzájárulása -2,1 százalékpont lehetett. A szolgáltatási szektor negatív teljesítményében egyebek mellett a logisztikai szektor, a turizmus és az ingatlanszektor második negyedéves visszaesése (hozzájárulásuk a GDP-hez rendre: -1,5, -1,0 és -2,7 százalékpont) játszotta a főszerepet.

Nemzetközi szinten már néhány ország/régió esetében megjelent a második negyedéves GDP-adat: az eurózóna GDP-je 15%-kal csökkent 2019 második negyedévéhez képest, az EU-27 egészére vonatkozó GDP pedig 14,4%-kal (szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok). Németország gazdasága a második negyedévben 11,7%-kal zsugorodott, a régiónkban pedig a cseh GDP 10,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Továbbá az USA GDP-je évesített negyedéves változás alapján 32,9%-kal esett vissza a második negyedévben.

Saját és piaci várakozások szerint az idei második negyedév mutathatja a legnagyobb gazdasági visszaesést mind idehaza, mind nemzetközi szinten, ezt követően a harmadik negyedévtől javulhat a helyzet. Ugyanakkor ezt megakaszthatja a járvány esetleges második hulláma, amely várakozások szerint az ősz folyamán érkezik. Tehát a járvány körüli bizonytalanság továbbra is megmaradt.

Ennek kapcsán két, egyenlő valószínűségű pályát (enyhe és súlyosbodó vírushelyzet) fogalmazott meg a Danube Capital legfrissebb előrejelzésében (itt található), ami a járvány második hullámának jellegétől, mértékétől függ; a fő kérdés, hogy a gazdaság milyen mértékben lesz korlátozva az elkövetkező időszakban.

  • Enyhe vírushelyzet esetén a koronavírus-járvány lefutása kezelhető mértékű lesz, így nem várjuk, hogy az idén március-áprilisihoz hasonló teljes gazdasági leállás következik be. Ebben az esetben kisebb mértékű korlátozások mellett (pl. csak kötelező maszkviselés, idősek kijárási korlátozása/tilalma, külföldi utazási korlátozások), mérsékelt gazdasági érintettséggel számolunk. Az idei évben 3,7%-os gazdasági visszaesés következne be e pálya esetében, míg jövőre 3,9%-os felpattanás jöhet.
  • Második gazdasági pályánk esetében idehaza súlyosbodó helyzettel kalkulálunk (ahogy akár az USA-ban, akár Európai számos országában látható), emiatt járványügyi szigorító intézkedéseket vezethetnek be ismételten, akár kijárási korlátozást is.  Ebben az esetben – tavaszhoz hasonlóan – ismét számíthatunk 1-1,5 hónap szigorúbb korlátozásokra, akár lezárásokra is. Ezen a súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pályánkon 2020-ban 7,4%-os visszaesést szenvedhet el a magyar gazdaság, míg 2021-ben 1,8%-os visszapattanás várható.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.