Kitörés előtt a Richter árfolyama – hamarosan új történelmi csúcs jöhet

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A Richter árfolyama a 7050-7150 forint közötti ellenállás-zónához május elején ért el és azóta egy szűk tartományban mozog az árfolyam. Az oldalazásból hamarosan várható egy nagyobb kitörés, ha ez felfelé valósulna meg, akkor 7300 forintnál húzódó történelmi maximum áttörésével új csúcs is kialakulhatna a gyógyszerpapír árfolyamában.

Az idén márciusi visszaesést követően a Richter részvény-árfolyama közel három hónapja ismét emelkedő pályán mozog. Májusban már elérte az jegyzés a koronavírus előtti, februári csúcspontját; amely 7150 forintnál húzódik. Ezen érték felett már a társaság részvény-árfolyamának történelmi csúcspontja található 7300 forintnál, amely a következő erős ellenállást jelenti, felette pedig 7500 és 8000 forintnál találhatóak ellenállási szintek. Jelenleg a 7050-7150 forint közötti ellenállás-zóna előtt található a kurzus, az utóbbi hetek mozgása alapján kitörés előtt áll a Richter árfolyama.

Az ellenállás-zóna (7050-7150) áttörése esetén akár gyors emelkedés is jöhet a történelmi csúcsig. A hazai blue-chipek közül a 2020-as időszakot tekintve a gyógyszerpapír kimagaslóan teljesít, a gyógyszerszektor azon kevés területek közé tartozik, ahol az árfolyam már le is dolgozta a járvány által kiváltott esést.

Fundamentális alapon továbbra is erős a Richter, rekord árbevételről és profitról számolt be legutóbbi gyorsjelentésében (a járványhelyzet miatt kialakult vásárlási láz is segítette az első negyedévet). A társaság legfontosabb készítménye a cariprazine (az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák) továbbra is nagy potenciált jelent a társaságnak a következő években, a gyógyszer ugyanis a leggyorsabban növekvő orális antipszichotikum az Egyesült Államokban.

Ráadásul tavaly bipoláris depresszió kezelésére is kiterjesztették a gyógyszert, amely további növekedési lehetőséget jelent. A Richter március végén kizárólagos megállapodást kötött a Myovant Sciences társasággal, amely szerint a Richter forgalmazza majd a relugolix kombinációs tablettát méhmióma és endometriózis indikációkban. A Richter ezen a téren már komoly tapasztalattal rendelkezik az Esmya miatt (amely egy újabb vizsgálat miatt ismét felfüggesztésre került), ez a készítmény pedig hosszútávon helyettesítheti majd az Esmyát.

A Richter árbevételének és profitjának jelenlegi növekedéséhez nagymértékben hozzájárul a már említett Vraylar nevű gyógyszere. Ezért az egyik legnagyobb bizonytalanság a társaság profitpályáját tekintve, ha jövőben kiderülne, hogy a készítmény kockázatot jelent a betegek egészségére, esetlegesen még nem ismert mellékhatások miatt. Ebben az esetben átmenetileg vagy akár véglegesen is felfüggeszthetik a készítmény értékesítését.

Richter részvény-árfolyamának alakulása:

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt található meg.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.