Lassuló pályára állhat a hazai infláció?

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

November 10-én kedden ismerhetjük meg a friss, 2020. októberére vonatkozó inflációs adatokat. Várakozásunk szerint a hazai infláció októberben 3,1%-os mértékű volt (szeptemberben 3,4%-on, augusztusban 3,9%-on állt, év/év alapon mérve), azaz augusztus óta fokozatosan eltávolodott az inflációs mutató az MNB toleranciasávjának (2%-4%) felső határától.

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony. Az üzemanyagárak stagnáltak az augusztusi, illetve a szeptemberi csökkenés után. Egyedi, inflációt befolyásoló tényező az élelmiszerárak alakulása, amelyek esetében enyhe emelkedésre számítunk októberben is. Az élelmiszerárak növekedésének hátterében elsősorban a búza áremelkedése áll, illetve a gyümölcsök árára vonatkozóan felfelé mutató kockázatot jelent a kínálat várható szűkülése.

Előretekintve októbertől – bázishatásokból kiindulva, a júliusi-augusztusi szintekhez képest – alacsonyabb szinten tartózkodhat az infláció az év végéig. Hosszabb távon, a negyedéves inflációs mutatók esetében sem várható, hogy az infláció az előttünk álló években 4% fölé kerülne. 2021-től visszafogottabb lesz a hazai inflációs nyomás, erről már októberi előrejelzésünkben is írtunk (a teljes elemzés itt érhető el.)

Legfrissebb, októberi előrejelzésünk alapját is a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feltételezéseink határozták meg. A pandémia körüli bizonytalanság megmaradt, a megfelelő védőoltások kifejlesztéséig és beadásának megkezdéséig többé-kevésbé a mindennapi élet része lehet a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak előreláthatólag az elkövetkezendő egy év során. Az oltással rendelkezők bővülésével párhuzamosan a korlátozások fokozatos feloldása is lehetővé válik. Az idei évben várakozásunk szerint a hazai infláció 3,6%, míg 2021-ben 3,5% lehet, 2022-ben érheti el a jegybank középtávú inflációs célját, a 3,0%-ot.

Összességében elmondható, hogy a borúsabb gazdasági kilátások ellenére a hazai inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az elkövetkezendő években defláció, a globálisan várható extrém alacsony inflációs környezet ellenére sem (az eurózónában 0% körüli infláció várható 2020-ban).


Útmutató a KKV-k számára: 2021-2022-ben a maginfláció érdemben csökkenhet az idei évben várt, 4,3%-os értékhez képest, 3-3,5% körüli áremelkedéssel érdemes a 2021-2022-re vonatkozó üzleti tervet elkészíteni.

A háztartások részére értékesíthető termékek esetében ilyen mértékű áremelésekkel valószínűtlen, hogy kiárazná magát egy vállalati szereplő a piaci versenyből. Sőt, az inflációs statisztika a hivatalos módszertan szerint csak a tiszta áremelkedéssel kalkulál és törekszik a termékek tulajdonságából fakadó változásokat kiszűrni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy vállalat termékeiben minőségi javulás is várható, akkor könnyedén 3-4% feletti mozgástér is a cég rendelkezésére áll az áremelések tekintetében.


A Danube Capital negyedévente vizsgálja felül makrogazdasági prognózisait, december közepén várható a következő helyzetértékelés. Az idei évre vonatkozó inflációs prognózisunk esetében a legfrissebb adatok tükrében lefelé mutató kockázatok láthatóak.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.