Masterplast: 1000 forint fölé kapaszkodott az árfolyam a rekordszámoknak köszönhetően – “Elemzési kivonat”

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Történetének legerősebb negyedéves gyorsjelentését publikálta november 12-én a Masterplast. A harmadik negyedévben a koronavírus-járvány negatív hatásainak nyoma sem volt, ugyanis a társaság árbevétele, EBITDA értéke és adózott profitja is rekordot ért el. A Masterplast árbevétele 20 százalékkal emelkedett éves alapon, amelyhez hozzájárult a bővülő építőipari forgalom, de jelentős szerepe volt a növekedésben a működését júliusban megkezdő német leányvállalat (nagyrészt az egészségügyi szegmensre irányuló) értékesítése is.

A harmadik negyedéves árbevétel mellett valamennyi profitsoron látványos bővülést realizált a vállalat. A Masterplast Csoport EBITDA-ja 59 százalékkal 4,2 millió euróra növekedett, miközben az adózott eredmény 25 százalékkal, 2,1 millió euróra ugrott. Jelentősen javultak a profitráták is a negyedév során, az EBITDA-hányad történelmi csúcsra, 11,2 százalékra emelkedett, az adózott eredményhányad pedig 7 százalékra.

A legnagyobb arányt a bevételben továbbra is a homlokzati hőszigetelő rendszerek teszik ki, a termékcsoport súlya 42 százalék a teljes árbevételen belül. A második legnagyobb forgalmú termékcsoportot a tetőfóliák és tetőelemek jelentik, amelyek az árbevétel 21 százalékát teszik ki, és amelynek forgalma a legnagyobb mértékben, 74 százalékkal emelkedett az összes termékcsoportot tekintve. A második legnagyobb növekedést az ipari alkalmazások divízió érte el, a 42 százalékos forgalomnövekedés annak köszönhető, hogy részben itt kerül kimutatásra a német leányvállalat egészségügyi termékeinek bevétele. Ezzel a növekedéssel az ipari alkalmazások súlya a teljes bevételen belül 2 százalékponttal, 13 százalékra emelkedett, így a harmadik legnagyobb forgalmú termékcsoport címet érte el.

Forrás: Masterplast, MKB

A társaság felülvizsgálta és megváltoztatta árbevételének országok szerinti bontását. A Masterplast német leányvállalatának elindításával Németország már külön szerepel a statisztikákban, így a harmadik negyedévtől Magyarországon kívül már 9 országban rendelkezik leányvállalattal a társaság. A csoport legnagyobb forgalmú piaca Magyarország, amelynek súlya 10 százalékponttal, 30 százalékra süllyedt. Az új gyártócégnek köszönhetően jelentősen megnőtt a forgalom Németországban, a teljes árbevétel 14 százaléka származott erről a piacról, így ez a leányvállalat lett a legnagyobb forgalmú a harmadik negyedévben.

Forrás: Masterplast, MKB

A Masterplast menedzsmentjének 2020-ra vonatkozó árbevétel várakozása a következőképp alakul: az árbevétel várakozás 120 millió euró, az EBITDA 10,2 millió euró, az adózott eredmény pedig 6,2 millió euró. A teljes évre várt bevétel 75 százalékát, az EBITDA 79 százalékát és az adózott eredmény 76 százalékát teljesítette a Masterplast 2020 első kilenc hónapjában.

A Masterplast részvényárfolyama a gyorsjelentést követően nagyot ralizott. Néhány nap leforgása alatt 35 százalékot emelkedett a kurzus, ezzel meghaladva a 885 forintos korábbi célárfolyamunkat. Az erős negyedéves számok és a vállalat kedvező kilátásainak köszönhetően módosítottuk a célárfolyamunkat 929 forintra.  

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.