Megugrott az ételkiszállítással foglalkozó cég részvényárfolyama a koronavírus miatt

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A Delivery Hero egy vezető globális online ételrendeléssel és kiszállítással foglalkozó vállalat. A vállalatnál naponta több millió megrendelést dolgoznak fel. A Delivery Hero több, mint 40 országban működik Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten, és több mint 600 ezer étteremmel működnek együtt. 2019-ben a társaságnak több, mint 666 millió megrendelése volt.

A társaság idehaza is jelen van a NetPincér 100 százalékos tulajdonosaként. A vállalat okostelefonos alkalmazásain keresztül rendelhetnek az ügyfelek a partnerektől, azaz az éttermektől; a kiszállítást a társaság munkatársai végzik autóval és kerékpárral. A társaságot 2011-ben alapították, a következő években felvásárlások útján terjeszkedett, majd 2017 közepén a Delivery Hero-t bevezették a Frankfurti Értéktőzsdére. 2020 augusztus 19-én jelentették be, hogy a Delivery Hero váltja a Wirecard-ot a német DAX-index kosarában.

A koronavírus-járvány nagy lendületet adott a társaságnak, a márciustól világszerte bevezetett karantén miatt egyre többen választották az ételkiszállítást, így az idei második negyedévben megduplázódott a rendelések száma tavalyhoz képest. A pozitív folyamatnak köszönhetően a társaság vezetése 2,4-2,6 milliárd euróról 2,6-2,8 milliárd euróra emelte az idei évre vonatkozó árbevétel-várakozását. A Delivery Hero idén rekordot is döntött, júniusban a vállalat egyetlen nap alatt 4 millió, egész hónapban pedig 100 millió megrendelést dolgozott fel, amellyel megdöntötte a saját havi megrendelési rekordját.

A társaság árbevétele nagyon dinamikusan bővül, 2019-ben 86 százalékkal emelkedett az előző évhez képest 1,23 milliárd euróra. 2020-ban 2,59 milliárd dollárt várnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők, amely további 109 százalékos növekedést jelentene. 2021-ben pedig további 67 százalékos bővülést várnak az elemzők 4,34 milliárd euró dollárra.

Február és március folyamán a vállalat részvényeinek árfolyama visszaesett 50 euróig, ahonnan hirtelen fordulat érkezett és azóta is töretlen az emelkedés. A mélypontról júliusig több, mint 107 százalékot emelkedett az árfolyam. Jelenleg 106,2 euró a történelmi csúcs, amelyhez már nagyon közel jár a kurzus. Júliustól kezdve 87-104,5 euró közötti sávban oldalazik az árfolyam, a 104,5 euró áttörése esetén folytatódhat tovább az emelkedő trend.

Delivery Hero grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés elérhetősége: https://www.mkb.hu/elemzesek/reszvenypiaci-elemzesek

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.