Mire érdemes figyelni a magyar vállalkozásoknak a gazdasági mentőcsomag kapcsán?

  • Veisz Ákos Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Április 6-án Orbán Viktor miniszterelnök egy, a GDP 18-20%-át kitevő gazdasági mentőcsomagot hirdetett meg, április 7-én részleteket ismerhettünk meg Palkovics László minisztertől és a Magyar Nemzeti Bank is bejelentéseket tett. Bár a program minden elemét és minden részletét még nem ismerhettük meg, érdemes összegyűjteni, amit tudunk és amire a vállalkozásoknak a következő napokban, hetekben érdemes odafigyelni. Írásunkat folyamatosan frissítjük.

A koronavírus gazdasági hatásait már a magyar vállalkozások hetek óta érzik mindennapjaikban. Korábbi felmérésünk alapján, már március közepén a válaszadó cégek 83 százaléka saját üzleti kilátásait kedvezőtlennek tartotta: 39 százalék számít arra, hogy a koronavírus miatt jelentősen romlanak a kilátásai és 44 százalék számít kisebb romlásra (a kutatásról bővebben itt: https://danubecapital.hu/blog/megmertuk-a-koronavirus-hatasait-a-hazai-vallalati-korben/ ).

A most bejelentett lépések (Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László ITM miniszter, valamint a Matolcsy György MNB elnök) alapján a vállalkozásoknak az alábbiakra érdemes különös tekintettel figyelni:

Hitelezés, likviditáshoz jutás:

  • 2000 milliárd Ft-nyi hitelcsomag kamattámogatás, 500 milliárd Ft garancia mellett.
  • A Magyar Nemzeti Bank újraindítja 1000 milliárd forint keretben a Növekedési és Hitelprogramot (NHP Hajrá), 20 éves futamidejű hitel, 10 milliárd Ft az elérhető összeg, széleskörű hitelcél – fejlesztési beruházás, forgóeszköz hitel (akár bérfizetésre , hitelkiváltásra is lehet), kamatfizetés maximum 2,5%, kéthetes hitelelbírálási idő a cél.
  • Nemzeti Kötvényprogram feltételeinek lazítása: 10 évről 20 évre nő a futamidő, 20 Mrd Ft helyett 50 Mrd Ft lehet az MNB könyvében kibocsátónként, a forrás keretét egyelőre nem emelték, de ez sem kizárt a későbbiekben.

Tőkeprogram: ennek részletei kevésbé ismertek még. A program célja, hogy az állam a magyar vállalkozásokat megtámogassa, ne váljanak könnyű felvásárlási célponttá, erre tőkét biztosít. Átalakításra kerülnek a Széchenyi Tőkeporgram, Hiventures és az MFB Invest forrásai.

Bérköltség térítés: amennyiben a vállalat kapacitása 15-50%-kal csökken a járvány miatt, a kieső munkaidő 70%-át az állam megtéríti (bérköltség és annak adó, járulékaival együtt). A térítés május 1-től igényelhető a Járási Munkaügyi Hivatalokban és három hónapra szól. A térítést akkor is igénybe lehet venni, ha korlátozottan képes munkát ellátni az alkalmazott.

K+F tevékenység támogatása: a termelő, saját fejlesztőmérnököt alkalmazó vállalkozások számára lehetőség a fejlesztő mérnök alapbérének 3 hónapra történő 40%-os állami támogatása.

Adó és járulék jellegű intézkedések:

  • A szociális hozzájárulási adó a korábban tervezett szerint, 2020. július 1-től 17,5%-ról 2 százalékponttal csökken.
  • Elhalasztják a céges beszámolók leadási kötelezettségének határidejét és hozzá kapcsolódó éves bevallásokat május 31-ről szeptember 30-ig.
  • Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket: normál adózónak 75 nap helyett 30 napra, megbízható adózónak 30 napról 20 napra.

Kiemelt ágazatokra vonatkozó specifikus intézkedések: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatívipar.

  • A kiemelt ágazatokat az elkövetkező három évben, többek közt adócsökkentéssel, beruházási támogatási programokkal, infrastruktúra-fejlesztéssel és kedvező hitelekkel támogatnák.
  • Az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettségétől eltekint az állam, így a vendégek december 31-ig mentesülnek ennek megfizetésétől.
  • 17,5%-ról 4%-ra csökken a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adója, megemelik a felső határát 450.000 forintról 800.000 forintra a versenyszférában, 200.000 forintról 400.000 forintra a közszférában
  • Fejlesztési hitelprogram: étterem-, szállodafelújításra – 600 milliárd forint a turizmusban.
  • Egészségipar: Egészségipari Innovációs Intézet létrehozása; cél, hogy a létfontosságú termékek gyártása Magyarországon is legyen.
  • Építőiparban az állami beruházások előrehozatalával, felgyorsításával cél az ágazat támogatása.

Egyéb intézkedések:

  • A veszélyhelyzet alatt betegszabadságról szóló dokumentumokat, elektronikusan is be lehet nyújtani.
  • A fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony nem szünetel.
  • Felnőttképzés – 95%-át a költségvetés fizeti.

A mostani helyzet jelentős kihívás minden gazdasági szereplő számára. Makrogazdasági, ágazati elemzőinkkel folyamatosan követjük a gazdasági eseményeket, előrejelzéseket, elemzéseket készítünk. A Danube Capital küldetése: tudásunkkal hozzásegítsük a magyarországi vállalkozásokat, hogy megtalálják útjukat a sikeres növekedésben.

Írásunkat a beérkező információkkal frissítjük.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.