MOL: A finomítás-kereskedelemnek köszönhető az erős második negyedéves eredmény

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A MOL második negyedéves beszámolója összességében kedvező számokat tartalmazott, a társaságnak minden eredménysoron sikerült a várakozásokat felülmúlnia. A legnagyobb meglepetést a finomítás-kereskedelem üzletág okozta; ugyanis a kedvezőtlen külső környezet ellenére (a finomítói árrések alig tudtak elrugaszkodni az 5 éves mélypontjukról) nagyon jó eredményt publikált a MOL. A kutatás-kitermelés enyhe csalódást okozott, az előző negyedévhez képest emelkedő szénhidrogénárak nem tudták kompenzálni a kitermelés volumenének visszaesését. A fogyasztói szolgáltatások üzletág továbbra is dinamikusan bővült – kétszámjegyű EBITDA növekedést ért el – ráadásul 765-re emelkedett a Fresh Corner koncepció jegyében átalakított kutak száma.

A MOL-csoport 634 millió dollár újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t ért el 2019 második negyedévében, mely 5%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első félév végére elérte a társaság a teljes 2019-es évre vonatkozó EBITDA előrejelzésének felét, 1,15 Mrd dollárt.  A szabad cash flow 128 millió dollárra csökkent a transzformációs projektek növekvő költségei miatt. A 2019 évi EBITDA (2,3 Mrd dollár körüli) és beruházások (1,9-2,1 Mrd dollár) értékének előrejelzése változatlan marad, az első féléves adatok alapján a MOL jó úton halad ahhoz, hogy elérje, vagy meghaladja az eredeti célszámokat az év végére.

Az INA-val kapcsolatos hírekre továbbra is érdemes figyelni a befektetőknek, mert megerősítené a pozitív fordulatot, ha sikerülne a horvát kormánnyal rendezni az INA helyzetét.

A negyedéves adatokról röviden

Összességében kedvezően alakultak a MOL második negyedéves számai. A készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított EBITDA 182,4 milliárd forint volt, amely 6%-kal múlta felül a várakozásokat, a 2018-as év azonos időszakához képest pedig 2%-kal volt erősebb. Az üzemi eredmény is pozitív meglepetést okozott, 2018 második negyedévéhez képest 1%-kal 89,1 milliárd forintra emelkedett az elemzői konszenzushoz képest 4%-kal erősebb volt az adat, míg az adózott eredmény 13%-kal felülmúlva a várakozásokat 77,8 milliárd forintra emelkedett.

Mit mutat a grafikon?

A MOL kiesett az emelkedő trendcsatornából, amelyben 2018 júniusa és 2019 áprilisa között mozgott. Jelenleg egy csökkenő csatornában mozog az árfolyam, de a kedvező gyorsjelentésnek köszönhetően emelkedni tudott az árfolyam. A technikai kép akkor lenne ismét pozitív, ha a csökkenő csatornából sikerülne felfelé kitörnie a kurzusnak. Ez 3200 forint felett valósulna meg. Ebben az esetben már a jelenleg 3170 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlagot is áttörné az árfolyam.

Az eredeti elemzés erre a linkre való kattintással érhető el

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.