Morphosys: az ígéretes német biotechnológiai vállalat

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A MorphoSys AG egy müncheni székhelyű biotechnológiai vállalat, amely nagy hangsúlyt fektet az onkológiára. A társaság differenciált terápiákat és gyógyszereket fejleszt a daganatos és autoimmun betegségekben szenvedő páciensek számára. A MorphoSys több mint 20 éves múlttal rendelkezik az antitesteken alapuló hatóanyagok kutatásában és ezalatt számos antitest-terápiát fejlesztett ki. A MorphoSys fő technológiája a HuCal és az Ylanthia, amelyek több mint százmilliárd különálló, teljesen humán antitestet tartalmaznak. A vállalat saját fejlesztésű készítményekkel is rendelkezik, de a világ a legnagyobb gyógyszergyártóival (Novartis, Bayer, Roche) is kapcsolatban áll, egyes gyógyszereket közösen fejlesztenek ki. Az elmúlt években számos gyógyszer kifejlesztésében közreműködött a Morphosys, amelyeket pl. a vérrák és a limfóma kezelésére használnak. Jelenleg is több ígéretes fejlesztése van a társaságnak.

Az Egyesült Államokban idén júliusban engedélyezték a társaság saját fejlesztésű tafasitamab hatóanyagú gyógyszerét Monjuvi márkanéven a gyógyszert, amelyet a nagy B-sejtes limfómában szenvedő betegek kezelésére használnak.

2019-ben a társaság árbevétele 71,8 millió euró volt. A Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásai alapján 2020-ban 319 millió euróra bővülhet a társaság árbevétele. Az egy részvényre jutó eredmény a 2019-es 3,24 eurós veszteség után 2020-ban már 2,57 euró profitra bővülhet.

A Bloomberg által követett 18 elemzőből 12-en vételre, 5-en pedig tartásra ajánlják a részvényt. Az elemzők 12 hónapos átlagárfolyama 130 euró, amely 46 százalékos felértékelődési potenciált jelent az aktuális (89,5 eurós) árfolyamhoz képest.

A Morphosys részvényárfolyamának alakulása:

Forrás: Bloomberg

A társaság részvényeinek az árfolyama idei mélypontját márciusban érte el 65 eurónál, ahonnan a nyár közepére 125 euróig emelkedett a kurzus. Ezt követően lejtőre került az árfolyam, és 85 euróig csökkent vissza a papír.

Az eredeti elemzés elérhetősége: https://www.mkb.hu/elemzesek/reszvenypiaci-elemzesek

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.