Növekvő építőipari teljesítmény

  • Cserényi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A KSH múlt héten pénteken, november 12-én tette közzé a szeptemberi építőpari adatokat. A megkötött új szerződések száma visszaesést mutatott, azonban a szeptember végi szerződésállomány volumenének növekedését láthatjuk a friss építőipari adatok tanulmányozásakor. Tehát az idei első kilenc hónapban az építőipari kereslet emelkedését láthatjuk 2020 azonos időszakához képest, azonban szeptemberben kevesebb új szerződéskötés történt. Mit látunk a lakásépítések, valamint az állami és önkormányzati megrendelések piacán? Milyen kilátások határozzák meg az építőipart?

A 2021. május-júliusi erőteljes növekedés után augusztusban az építőipar növekedési üteme érdemben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az ÉVOSZ 400 vállalkozásból álló mintán alapuló felmérése szerint az építőipart leginkább akadályozó tényezők a beszerzési nehézségek, az építőanyagok nem várt mértékű áremelkedése, valamint a szakemberhiány.

Szeptemberben azonban az építőipar ismét gyorsuló növekedést mutatott, ugyanis az építőipari termelés volumene 14,2%-kal haladta meg a 2020. szeptemberi értéket. Augusztushoz képest 4,2%-os növekedés következett be a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. Az idei év első kilenc hónapjában összességében 10,5%-os emelkedés következett be az építőipari termelésben 2020 azonos időszakához képest.

Forrás: KSH

Építőipari vállalkozások szerződésállománya

Előre tekintve fontos tényező az építőipari vállalkozások szerződésállománya: a szeptember végi szerződésállomány volumene 12,9%-kal haladta meg a 2020. szeptember végit. A megkötött új szerződések volumenében viszont összességében 16,1%-os csökkenést láthatunk.

Forrás: KSH

Az állami és önkormányzati megrendelésekben érdemi mérséklődést láthatunk, azonban várakozásaink szerint az új uniós költségvetési ciklus az állami infrastrukturális beruházások növekedésének irányába fog hatni.

Az épületek építésére megkötött új szerződések növekedése látható szeptemberben az augusztusi csökkenést követően. 2021 első három negyedévében 1,7%-kal kevesebb új lakás épült, mint 2020 azonos időszakában, a csökkenő átadások száma a családi házak piacán mutatkozik meg. Ez betudható az idei évben drasztikusan megugró építési alapanyagáraknak, valamint közrejátszott benne a szakképzett munkaerő hiánya is, ami elbizonytalaníthatta az új családi házat építtetőket.

Az MNB novemberi Lakáspiaci jelentése szerint rontaná a lakáspiac helyzetét, ha a lakásépítési költségek a továbbiakban tartósan és dinamikusan emelkednének. Ilyen körülmények között lakásberuházások, illetve felújítási munkálatok maradnának el. Az egyszerű bejelentések és kiadott építési engedélyek alapján a lakásépítési kedv továbbra is emelkedett. Az építendő lakások száma megközelítőleg 30%-kal ugrott meg 2020-hoz képest. Ebből tehát arra következtethetünk, hogy az előttünk álló időszakban az új lakások száma növekedni fog. A Lakáspiaci jelentés szerint az MNB Zöld Otthon Programjának hatására számottevően nőtt az érdeklődés az új lakások iránt.

Építőipari kilátások

Az utóbbi hónapok építőipari adatai változatosan, bár alapvetően nagyon pozitívan alakultak. Az idén májustól júliusig tartó jelentős bővülést (ebben szerepet játszott a tavalyi, rendkívül alacsony bázis) augusztusban mérsékeltebb, de még mindig kétszámjegyű növekedés követte. Szeptemberben a növekedési ütemben ismételten emelkedést láthatunk, de a nyári erőteljes bővüléstől jóval mérsékeltebb növekedést könyvelhetünk el szeptemberben.

Kijelenthetjük, hogy a járvány okozta válságból kikerült az építőipar, folyamatos, de mérsékelt növekedést láthatunk. Az ÉVOSZ szerint, amennyiben az év hátralévő részében a járvány nem okoz különösebb problémát, az építőipar teljesítménye meg fogja haladni a 2019. évi termelési értékét.

Az építési piac keresleti oldala pozitív képet mutat továbbra is. Mind az állami, mind a magánberuházások esetében növekedés várható. Ahogy a korábbi blogbejegyzésünkben írtuk, kockázatot hordoz az újabb, további áremelkedésektől való félelem az energiaárak megugrása miatt. Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke szerint januártól az energiaárak emelkedése miatt az építőanyagok 10-20%-os áremelkedése valószínűsíthető, amely az építkezések, felújítások körülbelül 10%-os drágulását fogja eredményezni, azonban szakértők szerint áruhiányra nem kell számítanunk.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.