Rekordok és fontos bejelentések a Masterplasttól

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Fontos bejelentések érkeztek a Masterplast felől az elmúlt hetekben. A társaság történetének legjobb negyedévét zárta, a vállalat bevétele és üzemi eredménye is rekordot döntött 2020 első negyedévében. A vállalat történetének legnagyobb felvásárlását is bejelentette, amely azért is jelentős esemény a cég életében, mert ezzel az egészségiparba is beszáll a társaság.

Fontos részletek érkeztek a társaság márciusban bejelentett akvizíciójával kapcsolatban az elmúlt napokban: a társaság Németországban vásárolt egy üzemegységet, a hozzá tartozó teljes körű üzleti tevékenységgel együtt (ingatlanállomány, a technológia, a gyártói kapacitás, a munkaerő, valamint a vevői és szállítói kapcsolatrendszer). A Masterplast első lépésben 50%-os tulajdonrészt és kizárólagos menedzsment jogokat szerez a projekt céljából újonnan létrehozott közös vállalatban. A vállalat fő tevékenységi körébe az egészségügy és építőipar részére speciális flízek és többrétegű membránok gyártása tartozik. A vállalat várható éves árbevétele meghaladhatja a 15 millió eurót. A tranzakcióhoz a társaság 4 millió eurós forrást biztosít, és várhatóan 2023 közepére lesz a Masterplast 100%-os tulajdonosa az új vállalatnak. A társaság ezzel a lépéssel a hamarosan induló diffúziós tetőfólia gyártásához biztosíthat saját magának alapanyagot, illetve az egészségügyi szektornak is beszállítójává válhat.

Az akvizíció azért is jelentős lépés, mert a társaság hosszútávú célja, hogy a stratégiai jelentőségű termékkörökben saját maguk által gyártott termékekkel legyenek jelen és 2030-ra a saját gyártású termékek aránya elérje a 65%-ot. Ezzel a bejelentéssel is ezen cél elérését támogatja a vállalat. Az építőipar várható visszaesését is részben ellensúlyozni tudja a Masterplast az egészségiparba történő belépéssel. A bejelentés kapcsán felülvizsgáljuk a célárfolyamunkat, főként arra fókuszálva, hogy az akvizíciónak milyen hatása van a május 19-én publikált, frissített modellünkre. A legutóbbi modellfrissítéskor 825 forintos célárat publikáltunk, amely már tartalmazta a járvány várható hatásait a Masterplast csoportra vonatkozóan. A hamarosan publikálásra kerülő újabb modellfrissítésünk pedig már az akvizíció várható hatásait is teljes egészében tartalmazni fogja.

A negyedéves gyorsjelentésről is érdemes szót ejteni, hiszen a járvány ellenére az első negyedévben kiemelkedően teljesített a társaság.  A Masterplast csoport átbevétele 13%-kal 24,9 millió euróra, üzemi eredménye 21%-kal 494 ezer euróra, az adózott eredménye pedig 14%-kal 272 ezer euróra emelkedett az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A devizaárfolyamok kedvezőtlen változása rontotta a pénzügyi eredményeket a negyedévben, ezért az adózott eredmény csak kisebb mértékben növekedett.

A piacok szempontjából legnagyobb súlyú Magyarországon ugyan csökkent az új beruházások száma, de óriási keresleti hullám indult meg márciusban a kibontakozó járványhelyzet miatt. Az egyes termékek közül a legnagyobb súlyú üzletág a homlokzati hőszigetelő rendszerek, amely az árbevétel 47%-át teszi ki, ennek a termékcsoport a bevétele 14 %-kal nőtt az első negyedévben, elsősorban az EPS és az üvegszövet termékeknek köszönhetően. A Masterplast legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon (ami a teljes bevételének 45%-át adja) 29%-kal nőtt a bevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus európai megjelenése az exportpiacokon éreztette leginkább a hatását (azon piacok, ahol a Masterplast nem rendelkezik leányvállalattal), itt 11 %-kal csökkent a forgalom. A legnagyobb visszaesést Olaszországban, Dániában és Írországban tapasztalta a társaság.

A forgalom bővüléséhez képest nagyobb mértékben tudott nőni a kereskedelmi árréstömeg, ennek köszönhetően pedig javultak a marzsok (az EBITDA-hányad 4,2 %-ról 4,5 %-ra emelkedett). A negyedév végére az iparági kilátások már bizonytalanná váltak, a Masterplast-csoport számára fontos összes országban, így a következő negyedévekben már gyengébben teljesíthet a társaság.

Az eredeti elemzések itt érhetőek el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.