Top sztorik 2022-ben (1. rész)

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Richter – a cariprazine sztori hozhat új lendületet 2022-ben

A legfontosabb sztori a Richterrel kapcsolatban a Cariprazine, amely a vállalat legfontosabb készítménye (az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák), és továbbra is nagy potenciált jelent a társaságnak a következő években, a gyógyszer ugyanis a leggyorsabb értékesítésnövekedést felmutató orális antipszichotikum az Egyesült Államokban. Az FDA 2015-ben forgalomba hozatali engedélyt adott ki skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. Ráadásul 2019-ben bipoláris depresszió kezelésére is kiterjesztették a gyógyszert, amely további növekedési lehetőséget jelent.

Az AbbVie és a Richter az Egyesült Államokban tovább folytatja a Vraylar fejlesztését az antidepresszánssal együtt, kiegészítő kezelésként történő alkalmazásra a major depresszióban (MD) szenvedő, de önmagában az antidepresszáns kezelésre nem kielégítően reagáló felnőtt betegek számára.

Az idei első negyedéves gyorsjelentésben a Richter arról számolt be, hogy az USA-ban két III. fázisban lévő klinikai vizsgálat van folyamatban, melyek célja igazolni a Vraylar hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a major depresszió (Major Depressive Disorder, MDD) kiegészítő kezelésében. Az Abbvie vezére idén januárban a korábbi 2,5-3 milliárd dollárról 4 milliárdra emelte meg a Vraylar csúcsértékesítésre vonatkozó előrejelzését (ez az érték az MDD indikációt még nem tartalmazza).

A Richter részvények grafikonját tekintve idén augusztus végén egy intenzív emelkedés után a Richter 9185 forintnál új csúcsot ért el, ahonnan egy korrekció indult. Október elejére 8280 forintig esett az árfolyam, amely erős támaszt jelentett a gyógyszerpapírnak, és meg is érkezett a pozitív fordulat. November elejére 9000 forint fölé emelkedett az árfolyam, majd újból esni kezdett, és 12 kereskedési napon keresztül zuhant egyhuzamban a Richter. A 8280 forintos támasz ezúttal is megfogta az esést, és ismét emelkedés indult, de egyelőre nem tudott elindulni stabilan felfelé a kurzus.

Augusztus vége óta a 8280-9000 forint közötti sávban mozog az árfolyam. Hosszútávon emelkedő trendben mozog az árfolyam, így a sávon belül nagyobb a valószínűsége, hogy emelkedő irányba fordul. Első erős ellenállás a sáv tetejénél húzódik 9185 forint magasságában, amelynek áttörésével a 10000 forintos lélektani szintet vehetné célba az árfolyam.

Forrás: Bloomberg

Masterplast – a dinamikus növekedés jövőre is folytatódhat

Szeptember 9-én publikáltuk a Masterplastra vonatkozó legfrissebb célárfolyamunkat. A modellfrissítést az indokolta, hogy a társaság menedzsmentje publikálta az idei évre vonatkozó frissített eredményvárakozásait. A célárfolyamunkat a korábbi 4433 forintról 5167 forintra javítottuk.

A szeptember 7-én kiadott közleményében a Masterplast kiemelte, hogy a 2021. január 12-i befektetői találkozó alkalmával közzétett előrejelzéseit módosítja. A társaság idei árbevétele a korábbi 151 millió eurós várakozás helyett 190 millió euróra emelkedhet, míg az EBITDA esetében 16,9 millió euró helyett 22,2 millió euróra számított, nettó profit tekintetében pedig 10,1 millió euró helyett 15,1 millió eurót várt a menedzsment.

Az ambiciózus növekedési várakozások annak köszönhetőek, hogy a társaság 2021. évi fejlődését jelentősen támogatta az építőanyag piacon tapasztalható kiemelkedő keresletnövekedés, valamint a dinamikusan fejlődő egészségipari ágazat teljesítménye. A további évekre vonatkozó eredmény előrejelzéseinek felülvizsgálatát a Masterplast stratégiai tervének 2022. januári frissítését követően fogja közzétenni.

A Masterplast árbevétele a harmadik negyedévben 50,7 millió euró volt, amely 35%-kal magasabb a tavalyi bázishoz képest. Az árbevétel emelkedését meghaladóan nőtt a forgalom az alaptevékenységben. Az adózott eredmény 5 millió euró felett alakult Q3-ban, amely 92%-kal magasabb a bázisidőszaki nyereségnél. Az EBITDA 6,33 millió euró volt (12,5%-os EBITDA hányad), amely 50%-os bővülést jelent a bázishoz képest. A teljes 2021-es évre 22,2 millió eurós EBITDA-t vár a menedzsment, az év első kilenc hónapjában ennek 86 %-át már teljesítette a társaság.

Az év első felében tapasztalt dinamikus emelkedés után a Masterplast árfolyama júliusban sávozni kezdett 4150-4800 forint között, majd leszúrt az árfolyam a 3900 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlagig. Hosszútávon meredek emelkedő trendben mozog a kurzus, így a jelenleg látható korrekciós/oldalazó időszak nem befolyásolja a hosszabb távú pozitív technikai képet.

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.