Tovább emelkedhet a német IT vállalat árfolyama – Elemzés

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

Az informatikai megoldásokat kínáló Cancom árfolyama emelkedésnek indult a 48 eurónál található lokális mélypontról. Az árfolyam következő ellenállása az 59 eurónál húzódó történelmi csúcspont, amelynek áttörésével nagy tere nyílna a további emelkedésnek. A fundamentumokat megvizsgálva stabil növekedési lehetőségei vannak a társaságnak, a Bloomberg elemzői konszenzusa és a Cancom menedzsmentje szerint is.

A társaságról röviden

A Cancomot 1992-ben Klaus Weinmann alapította Augsburgban. Jelenleg a vállalatcsoport Németországban olyan cégek partnere, mint a Hewlett-Packard, Microsoft, Cisco, IBM, SAP, Symantec, Citrix, VMware, Apple és Adobe.

A Cancom két üzleti szegmensben működik: informatikai megoldások és felhőalapú tárolási megoldások. Az informatikai megoldások üzletág a társaság árbevételének több, mint 80%-át biztosítja. Ez magában foglalja az átfogó stratégiai és műszaki tanácsadással kapcsolatos üzleti tevékenységeket és az informatikai infrastruktúra területén megvalósuló projektekkel kapcsolatos szolgáltatásokat is. Az árbevétel 20%-át a felhőalapú tárolási megoldások üzletág adja.

Egy másik felosztást tekintve a vállalat árbevételének nagyjából 75%-a műszaki eszközök értékesítéséből, 25%-a pedig szolgáltatásokból származik. A müncheni székhelyű Cancom-nak mintegy 60 irodája van Németországban és Ausztriában.

Forrás: Bloomberg

A Cancom az elmúlt öt évben stabilan növelte árbevételét. A bevételek 2015. és 2019. között évente átlagosan 66% -kal emelkedtek. A társaság eredményei szintén hasonló tendenciát követtek, az említett öt éves időszakot figyelembe véve minden évben stabil növekedést mutattak.

Forrás: Bloomberg

A társaság 2020-ban 1,65 milliárd eurós árbevételt realizált, amely a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 10,6%-kal 1,82 milliárd euróra bővülhet 2021-ben, míg 2022-re az említett elemzők várakozása alapján további 8,3%-kal 1,97 milliárd euróra emelkedhet az árbevétel. A nettó profit 70,5 millió euró volt tavaly, amely az elemzői konszenzus alapján 60,1 millió euróra csökkenhet az idei évben, 2022-ben azonban már ismét emelkedhet (73,6 millió euróra) a társaság nettó eredménye. A 2020-as árbevétel 78,9%-a származott Németországból.

Kockázatok

Az informatikai piac, amelyben a Cancom is aktív, erősen korrelál a gazdaság mozgásával, így lassulás esetén az informatikai kiadások is csökkenő tendenciát mutathatnak, amely nagy valószínűséggel negatív hatással lenne a Cancom bevételi és növekedési terveire. Egy másik kockázat lehet egy nagy IT társaság potenciális belépése az informatikával foglalkozó KKV-társaságok közé. Az informatikai piac kiemelkedő szakértelmet igényel, az olyan társaságoknak, mint a Cancom, folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az informatikai fejlesztéseket, és korán be kell csatlakozniuk az egyre újabb trendekbe.

A 2020-as számok

A Cancom március végén publikálta a 2020. évre vonatkozó számait. A közszféra részéről támasztott erős keresletnek köszönhetően az eladások a tavalyi évben 7%-kal (év/év alapon) bővültek, az EBITDA 3%-kal (szintén év/év alapon) tudott emelkedni, így az EBITDA árrés 7,5% lett. Különösen a 2020-as világjárvány fényében az utóbbi jó eredménynek tekinthető, még akkor is, ha összehasonlítjuk a 2019-es 7,7% -os árréssel, vagy az elmúlt öt év átlagát jelentő 7,4%-os értékkel.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Cancom a negyedik negyedévben elért 10,6% -os EBITDA árréssel először lépte túl fennállása során a 10% -os EBITDA marzsot. A Cancom menedzsmentje iránymutatást adott az idei évvel kapcsolatban is: a stabil megrendelésállománynak köszönhetően az értékesítés és az EBITDA is „jelentősen” bővülhet a vezetőség szerint.

Forrás: Bloomberg

A gyorsjelentés utáni konferenciahívásban a társaság vezetése elmondta, hogy az értékesítés növekedése a közszféra igen jelentős keresletéből származott. Összességében ennek a vevőcsoportnak a bevétele éves alapon több mint 30%-kal, 500 millió euró fölé bővült a 2020. évben. A 2021. év kapcsán a társaság vezérigazgatója elmondta, nincsen oka azt feltételeznie a vállalatnak, hogy az üzleti volumennek jelentősen vissza kellene esnie, mivel az állami szektornak jelentős költségvetés áll rendelkezésére a digitalizációs törekvéssel kapcsolatos kiadások bővítésére.

A felhőalapú megoldásokat kínáló üzletág volt a növekedés mozgatórugója a 2020-as évben, mivel néhány ügyfélnek szüksége volt a „gyorsan megoldható, pandémiával kapcsolatos megoldásokra”. Az eladások éves alapon 19% -kal, 356 millió euróra nőttek, az EBITDA szintén éves alapon 14% -kal 83 millió euróra nőtt, az EBITDA-ráta pedig 23,3% -ot ért el a 2019. év 24,3% -os árrését követően.

Tavaly az éves rendszeres bevétel (Annual Recurring Revenue) 206 millió euró volt, amely 12%-os bővülést jelentett éves alapon. A menedzsment várakozása szerint ez a tendencia fennmaradhat, a közeljövőben 15-20%-kal bővülhetnek a rendszeres bevételek, amely az egyik fő hajtóereje lehet a társaság további növekedésének.

Az IT megoldások üzletág árbevétele tavaly éves alapon 4%-kal, 1,93 milliárd euróra bővült. Az EBITDA éves szinten 2%-kal volt alacsonyabb ebben a szegmensben, míg az EBITDA ráta 0,3%-ponttal 4,7%-ra esett vissza 2020-ban.

A Cancom menedzsmentje a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan az árbevétel, a bruttó nyereség és az EBITDA “jelentős növekedését irányozza elő. A felhőalapú megoldások esetében a Cancom bevételek és az EBITDA „nagyon jelentős növekedését” várja. Ezenkívül az éves rendszeres bevételek (ARR) „nagyon jelentős” növekedése várható a társaság szerint.

Technikai kép

A Cancom árfolyama április végén egy mélypontot alakított ki 48 eurónál. Innen sikerült az árfolyamnak elrugaszkodnia felfelé és 51 euróig emelkednie. A következő ellenállászóna az 59 eurónál húzódó történelmi csúcsnál található, eddig a szintig 13%-os felértékelődési potenciál látható az aktuális 51 euró körüli szintekről. 59 euró felett további jelentős tere lenne az emelkedésnek.

A Cancom részvények árfolyamának alakulása:

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.