További emelkedhet az RWE – elemzési kivonat

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

Az RWE Aktiengesellschaft (továbbiakban RWE) villamosenergia termelésével és kereskedelmével foglalkozik. A társaságot 1898-ban alapították Essenben. Erőművei között találhatóak hagyományos, szén-, gáz- és atomerőművek, valamint megújuló forrásokra épülő szél-, víz- és naperőművek is. A vállalat az energia előállításának forrása szerint alakította ki a vállalati struktúráját. Az öt működési szegmens a következő: Tengeri szél, Szárazföldi szél/ nap, Víz/biomassza/gáz, Ellátás és kereskedelem, valamint Szén/atom. A vállalat kereskedelmi, ipari és vállalati ügyfeleket szolgál ki.

A társaság működésének magjának ma már a megújuló energiaforrásokat tekintik, azonban a zöld átállás még hosszú időt fog igénybe venni. A szén-, gáz- és atomerőművek túlsúlya továbbra is fennáll, a termelés nagyjából 80%-át ezek adják. A szigorodó szabályozói környezet hatására a széntüzelésű erőművek bezárása folyamatosan zajlik. Ez és a zöld befektetések fokozatosan növelhetik a megújulók részesedését a teljes energiatermelésből.

Az RWE fő működési területeit a tengeri szél, a szárazföldi szél/nap, a víz/biomassza/gáz és az ellátás és kereskedelem üzletágak jelentik. A zöld átállással párhuzamosan a szén és atomenergia kikerült a fejlesztendő szegmensek közül.

adatok forrása: RWE 2021 féléves jelentés; MKB

Bár a cég folyamatosan nyit a megújuló energiaforrások felé, a termelés túlnyomó többségét még mindig a szén-, gáz-, és atomerőművek biztosítják. Az előállított energia mindössze 19,5%-a érkezik megújuló forrásból. A szél-, nap-, víz- és biomassza erőművek földrajzi elhelyezkedését vizsgálva azt láthatjuk, hogy az Egyesült Államokban található a termelő-kapacitás nagyjából harmada. Ezt követi az Egyesült Királyság, majd Hollandia. Németország csak a negyedik helyen szerepel. Az anyaországban inkább a hagyományos szén- és atomerőművek találhatók meg. A széntüzelésű erőművek többsége lignittel működik, amely az egyik legszennyezőbb forrás. Ezek leépítése folyamatosan zajlik.

adatok forrása: RWE 2021 féléves jelentés; MKB

Az elmúlt években a nettó eredmény folyamatosan nőtt. Az idei év első félévében 41,4%-os bővülést láthattunk éves alapon, a nettó eredmény meghaladta az 1,4 milliárd eurót. Ez egy részvényre vetítve 2,12 eurót jelent. Az EPS tavaly még csak 1,65 euró volt az első hat hónapban.

adatok forrása: RWE 2021 féléves jelentés; MKB

A tőkeberuházás az idei első félévben majdnem kétszeresére nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A befektetett összeg 89%-át szél- és napenergiai beruházásokra fordították. A működési cash flow 5 milliárd euróra emelkedett a 2020-as 1,2 milliárd euróról. A szabadon felhasználható pénzáramok 3,4 milliárd eurót tettek ki. Összehasonlításként tavaly ilyenkor ez csak 248 millió euró volt. Ezzel párhuzamosan a nettó adósság komoly csökkenést mutatott. Az év végi adatokhoz képest 3,5 milliárd euróval, 903 millió euróra esett vissza a nettó adósság. Ez elsősorban a szabad pénzáramok megugrásának volt köszönhető.

A jó féléves adatok hatására a menedzsment módosította az idei évre vonatkozó kilátásait, az EBITDA 3-3,4 milliárd euróra rúghat 2021-ben. Korábban ezt 2,65-3,05 milliárd euróra becsülték. Az EBITDA várakozás növelését elsősorban a Supply/Trading üzletág remek teljesítménye indokolta. Nettó eredmény soron 1,05-1,4 milliárd eurót érhetnek majd el. Az osztalék 0,90 euróra nőhet, ami 0,05 eurós bővülés jelent a 2020-as év utáni osztalékhoz képest.

Kockázatok

A menedzsment hét fő kockázati területet különített el: piaci-, szabályozási és politikai-, jogi-, működési-, pénzügyi-, üzlettársak hitelezési képességeinek kockázata, illetve egyéb rizikófaktorok. Ezek közül talán a piaci, a szabályozási és politikai, valamint a működési kockázatok a legfontosabbak. A legtöbb országban, ahol a társaság jelen van, nincsenek hatósági energiaárak, így az RWE ki van téve az árak folyamatos változásának. Ennek kiküszöbölésére a vállalat határidős ügyleteket alkalmaz, valamint hosszútávú szerződéseikben – ilyen például a Gazprommal kötött gázvásárlási szerződés is – lehetővé teszik a feltételek bizonyos időközönként történő felülvizsgálatát. A klímaváltozás komoly hatással bír a cég életére, mind a szabályozási, mind pedig a működési oldalról. A kormányzatok, felismerve a probléma súlyosságát, egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a katasztrófa elkerülése érdekében. A német Szénkivezetési Törvény, bár kompenzációt kínál a széntüzelésű erőművek bezárásáért cserébe, mégis nehéz helyzetbe hozza az energiatermelőket. Németország nemrégiben szigorította a 2030-as klímacéljait. A német választások további szigorítást hozhatnak, az előzetes felmérések szerint a szociáldemokraták mellett a zöldek erősödhetnek meg. A klímaváltozás másik hozadéka, hogy a megújuló forrásból származó termelés is bizonytalanabb alapokra kerül. A szélsőséges időjárás kiszámíthatatlanná teheti a működést, gyakoribbak lehetnek a leállások vagy kevésbé hatékonnyá válhat a termelés. Az év eleji szokatlan texasi fagyok hatására a helyi szélerőművek teljesítménye esett vissza, a németországi áradások – bár közvetlenül nem érintették a társaság üzemeit – a beszállítók érintettsége miatt mégis problémákat okoztak.

Technikai kép

Az RWE idei mélypontját július közepén érte el 28,5 eurónál, ahol egy éles fordulat érkezett és néhány hét leforgása alatt 34 euróig kapaszkodott vissza az árfolyam. 34 euró alatt kialakult egy ellenállás, amelynek áttörésével további tér nyílna felfelé. 34,5 eurónál is látható egy kisebb szint, amely felett már csak a 38,65 eurós történelmi csúcs jelent ellenállást. Jelenleg ezt a szintet jelöljük meg célárfolyamnak.

forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.