Továbbra is kivárhat az MNB a júliusi kamatdöntéskor

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

2019 júniusában 3,4%-ra lassult az infláció idehaza az előző havi 3,9%-os értékhez képest (év/év alapon mért adatok, azaz minden esetben az előző év azonos hónapjához viszonyítunk). Az árszínvonal romlása távolabb került az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os értékétől. Ezzel párhuzamosan a maginfláció is mérséklődést mutatott legutóbb: a májusi 4%-os szintről 3,8%-ra csökkent az értéke, azonban továbbra is magas belső árnyomás jeleit mutatja. Továbbá a jegybank által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció tekintetében is lassulást tapasztalhattunk júniusban (a májusi 3,7%-ról 3,5%-ra süllyedt a mutató; szintén év/év alapon).

Az infláció legutóbbi mérséklődése ellenére a gazdaság alap mozgatórugói nem változtak, a feszes munkaerőpiac miatti prognosztizált további béremelkedések várhatóan az árakba is begyűrűzhetnek, így az előttünk álló években továbbra is fennmaradhat az erőteljes árnyomás idehaza. Idén az őszi hónapokban egy technikai jellegű, erősebb lassulás várható a hazai inflációban a 2018-as magas bázis miatt, azonban szintén ezen okból kifolyólag az idei év vége felé újból emelkedhet az inflációs dinamika. Erről bővebben itt írtam.

A külső kondíciókat tekintve az eurózónában továbbra is alacsony szinten ragadt az infláció (június: 1,3%, év/év), ráadásul az ECB kommunikációja Mario Draghi júniusi beszédét követően már a monetáris lazítás irányába mutat. Az MNB-t is dilemma elé állítja a külső környezet és a hazai, egyre intenzívebb belső nyomás kettősségéből fakadó bizonytalanság; ezért a legutóbbi kamatdöntés alkalmával csak enyhe szigorító lépest tett (likviditás további szűkítése az FX-swapok állományának fokozatos csökkentésével).

A jegybank friss előrejelzésében jelezte, hogy érzékeli a robusztus hazai inflációs kilátásokat; felfelé módosították inflációs előrejelzésüket az idei és a jövő évre is (2019-re: 3,2%, 2020: 3,4%). Ezenkívül ismételten hangsúlyozták, hogy adatvezérelt üzemmódban működnek, vagyis csak negyedévente, a friss jegybanki prognózisok ismeretében döntenek a monetáris kondíciókról (a következő Inflációs jelentés szeptember végén jelenik meg). Következésképpen, várakozásunk szerint az MNB továbbra is kivárhat, a keddi, július 23-i kamatdöntés alkalmával nem számítunk a hazai monetáris kondíciók változására.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.