Tőzsdék idei teljesítménye a koronavírus-járvány árnyékában

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Idén egyértelműen a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak határozták meg a tőzsdék mozgását. Az év elején a fejlődő és a fejlett piacok is egyaránt történelmi csúcsra kapaszkodtak és egészen február közepéig alacsony kilengések mellett araszoltak felfelé az indexek. A koronavírus első hullámának kirobbanásával egy időben a tőzsdék is bezuhantak, és néhány hét leforgása alatt 30-40 százalék körüli esések alakultak ki a börzéken.

Emlékezetes mozgások rajzolódtak ki a tengerentúlon, a Dow Jones és az S&P500 index márciusban néhány nap leforgása alatt akkorát esett, mint utoljára 1987-ben. A Nasdaq Composite-ban pedig akkora mértékű esés alakult ki, amelyre az index történetében még nem volt példa. Március második felében elrugaszkodtak a mélypontokról az tőzsdék, és azóta is tart az emelkedés.

A Nasdaq indexe már júniusban történelmi csúcsra kapaszkodott és azóta folyamatosan egyre magasabb szintekre emelkedik az árfolyam. Az alábbi grafikonon a vezető USA indexek teljesítménye szerepel: jól látható, hogy egész évben a Nasdaq jobban teljesített a többi amerikai indexnél, ennek oka a technológiai szektor felülteljesítésében keresendő.

Forrás: Bloomberg

Az alábbi ábra az egyes szektorok teljesítményét mutatja be.  Ez alapján látható, hogy a technológiai szektor felülteljesítése egész évben jelent volt, köszönhetően a FAANG részvények kimagasló teljesítményének. A legnagyobb technológiai részvények második és harmadik negyedéves gyorsjelentései is erősek lettek, így a FAANG papírok nem csupán a technológiai szektort, hanem az egész amerikai tőzsdét felfelé húzták.

Forrás: Bloomberg

Az alábbi ábra a régiós tőzsdeindexek, illetve a BUX 2020-as teljesítményét mutatja be. Az év eleje hasonlóan zajlott le, mint a tengerentúlon: a kezdeti emelkedést február végén egy pánik követte, de március végétől már sikerült ismét emelkedő irányba fordulniuk a piacoknak. A régiós börzék esetében elmaradtak a történelmi csúcsok, az indexek június és október között stagnáltak, illetve kissé csökkentek.

November elején érkezett meg a fordulat, és azóta ismét látványosan emelkednek az árfolyamok. A grafikonon az indexek teljesítménye látható január eleji kiindulóponttal, ez alapján a régióban idén eddig a lengyel tőzsde teljesített a legjobban, a leggyengébben pedig az osztrák piac.

Forrás: Bloomberg

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.