Trump az amerikai farmerek megmentője? Mi várható, ha a demokraták esetleg visszaveszik a Fehér Házat idén novemberben? II.

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

A blogsorozatom első részében bemutattam az Egyesült Államok (USA) mezőgazdaságának tendenciáit, folyamatait. Továbbá szót ejtettem az USA mezőgazdaságának alapját képező szabályrendszerről, a Farm Bill-ről. Ebben a részben részletesebben bemutatom a Trump-adminisztráció által hozott fontosabb változtatásokat az agráriumra vonatkozóan.

Munkavédelem és élelmiszerbiztonság területén hozott intézkedések

A Trump-adminisztráció alatt számos változást léptettek életbe a mezőgazdasági törvénycsomagban a korábbi csomagokhoz képest, ezek több területet is érintettek. Az egyik leginkább vitatott módosítás a munkavédelemre vonatkozott, ez a változás az ország 174 baromfi-feldolgozóját, valamint a hasonlóan nagy számú sertésfeldolgozóját érintette. Az Egyesült Államokban a baromfihús fogyasztása magasan kiemelkedik a többi húsféleség közül, továbbá ez a termék az export szempontjából is kiemelkedő: több, mint 566 millió dollár értékben exportáltak friss csirkét 2019-ben; ezzel a negyedik legnagyobb exportőr volt az USA a világon.

A csirkehús feldolgozása szigorú előírások mentén történik: a korábbi szabályozások szerint 140 csirke/perc volt a feldolgozási szabály, maximálisan az ezt biztosítható sebességgel szállíthatták a futószalagok a csirkéket. Az új szabályozás ugyan nem törölte el a korábbi sebesség korlátozást, azonban egyedi kérelmek nyújthatóak be a korábbi 140 db/perc korlátozás 175 db/percre való felemelésére.

Ez az új szabályozás elsősorban munkavédelmi aggályokat vet fel, illetve az élelmiszerbiztonság területén okozhat problémát. Fogyasztói csoportok ellenzik a mentességek adását, mivel a szalmonella a leggyakoribb okozója az élelmiszer eredetű megbetegedéseknek az Egyesült Államokban. Mindemellett az FDA (az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) is megállapította, hogy a szalmonellát okozó baktériumok is egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.

Másik oldalról nézve a munkavédelmi problémákat, kb. 100 ember veszti életét évente az Egyesült Államokban baromfifeldolgozás során, ezen a kivételek nagy számban történő kiadása csak ronthat. Azok a munkások, akik pedig még papírokkal sem rendelkeznek; egy esetleges sérülés esetén kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. A sertésfeldolgozás területén is hasonló a helyzet: az amerikai kormányzat a biztonsági és a minőségi aggodalmak ellenére a sertéságazatban is kezdeményezte a sebességkorlátozás eltörlését, amire az USDA (az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma) 2019. szeptemberében áldását is adta.

Farmerek kiszolgáltatott helyzetének javítására tett javaslatok lesöprése az asztalról

A republikánusok számos egyéb, még az Obama-érában hozott szabályozási javaslatokat (Farmer Fair Practices Rule) késleltettek, amiket végül a Trump-kabinet végleg lesöpört az asztalról. Ezek a szabályozások lehetővé tették volna az állattenyésztőknek azt, hogy egyebek mellett jogi lépéseket tegyenek a koncentrált és az erőfölényükkel visszaélő feldolgozó vállalatokkal szemben. A probléma ott van, hogy egyre inkább konszolidált a piac és így a termelőknek szinte esélyük sincs érdekeiket képviselni, hiszen régiónként egy-egy feldolgozó található; ahová eladhatják a tenyésztett állataikat, így sok választásuk nem marad. Az előző demokrata kormányzat javaslatai szerint olyan kitételek kerültek volna a csomagba, amelyek csökkentették a termelőkkel szembeni követelményeket egy esetleges jogi lépés megtételéhez. Emellett megnehezítették a csomagolóknak, hogy áraikat irreális szinten rögzítsék, illetve kötelezték őket az áraikkal kapcsolatos átláthatóság biztosítására. Ezeket a javaslatokat végül Trump végleg lesöpörte az asztalról.   

Környezetvédelem

Trump egy, korábban a farmerek körében tiltakozásokat kiváltó, még Obama idejében a vizek védelmében hozott szabályozást szüntetett meg 2019-ben a választási ígéretéhez híven. A Clean Water Rule biztosította a felszín alatti vizek, patakok, vizes élőhelyek védelmét, valamint ezek szennyezőinek könnyebb felelősségre vonását; amelyek hosszútávon javíthatták volna az amerikaiak egészségét. Ezek azok a vízforrások, amik nagyban hozzájárulnak az ország ivóvízzel való ellátottságához.

Forrás: U.S. Environmental Protection Agency

Azonban az előző demokratikus vezetés alatt született szabályozás jelentős ellenérzéseket váltott ki a farmerekből. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a mezőgazdaság a vizek egyik legnagyobb szennyezője az USA-ban. Trump a szabályok eltörlésével egyik pillanatról a másikra vonta meg több millió kilométernyi folyó, patak, tavak, vízgyűjtő terület és mocsár kormányzati védelmét, ezzel lehetőség nyílt építési engedélyek benyújtására, valamint ipari tevékenység végzésére az érintett területeken. De a továbbiakban az sem lesz büntethető, ha műtrágya- vagy növényvédelmi szerek kerülnek ezekbe a vizekbe. Mindezek együttesen a vízi és a vizek környéki élővilág pusztulásához, az árvízvédelem gyengítéséhez, illetve a biztonságos ivóvíz ellátás veszélybe kerüléséhez vezethetnek hosszútávon.

A blogsorozat következő záró részében körüljárom a Trump által indított kereskedelmi háborút, az új NAFTA-megállapodást, valamint azt, hogy a koronavírus milyen hatásokat gyakorolt az amerikai mezőgazdaságra. Emellett bemutatom, hogy milyen tervei vannak a demokraták jelöltjének, Joe Bidennek arra az esetre, ha januárban ő veszi át a stafétát Trumptól.

Forrás:

USDA

The American Interest

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.