Trump nélkül sem áll meg az élet a tőzsdén

  • Debreczeni Csaba Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Az előző bejegyzésben azt vettem górcső alá, hogy milyen lehetőségek adódhatnak a részvénypiacokon abban az esetben, ha a republikánusok és Donald Trump újból felhatalmazást kap az USA vezetésére négy éven keresztül. De nem szabad elfeledkezni a másik oldalról, a demokratákról; hiszen a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján a demokratáknak jelentős esélyük van arra, hogy megszerezzék a Szenátus irányítását (így mindkét házban többségük lenne), illetve Joe Biden is 10 százalék körüli előnnyel vezet a legfrissebb felmérésekben.

Ahogy az előző bejegyzésben írtam: a befektetők fejében valószínűleg a 2016-os eset tökéletes ellentéte fogalmazódhat meg, azaz ha most nem Trump nyer, a piacok összeomlanak. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy mindegyik politikai oldalnak vannak kedvelt iparágai és olyan intézkedései, amelyekre a piaci szereplők a döntés függvényében nagy volatilitással reagálhatnak.

Ha demokrata oldal, akkor szinte mindenkinek az adók emelése jut eszébe. Bár nem tudjuk, hogy tényleg megvalósulna-e egy ilyen intézkedés, azt tudjuk, hogy az inkább az USA területén belül értékesítő vállalatokat érintheti jobban. Például a társasági adó növelése (melyet éppen Trump csökkentett pár éve) negatívan hathat a nettó profitra. Egy esetleges adóemeléssel leginkább érintett szektorok közé tartoznak a jelentős belföldi hálózattal rendelkező légitársaságok (Alaska Airlines, Delta Airlines, Southwest Airlines, igaz őket most a koronavírus-járvány miatti visszaesés is sújtja), illetve a kiskereskedők (Walmart, Target, Kohl’s, Home Depot). Azonban az olyan cégek, amelyek globális szereplők, az adófizetést optimalizálhatják az egyes országok között, így egy adóemelés kevéssé hangsúlyosan érintheti a működésüket. Az elmúlt években is sokat hallottunk a nagy technológiai cégek (pl. az Apple vagy a Google) sajátos adózási szokásairól: az Írországban és/vagy Hollandiában alkalmazott adóoptimalizálási praktikákról, amelyek révén ki lehet(ett) bújni az akkor igen magas 35%-os amerikai társasági adó fizetése alól.

A demokraták ösztönöznék az infrastrukturális fejlesztéseket, amely persze nem újdonság: a republikánusok is kiállnak emellett, hiszen az USA-ban például az utak minősége sok helyen hagy kívánnivalót maga után. Ez pedig az építőipari cégeknek, az építőipari termékekkel kereskedőknek és előállítóknak kedvezhet. Pár példa: Caterpillar, Jacobs Engineering, Martin Marietta Materials, Vulcan Materials, Eagle Materials; vagy a belföldi szállítmányozás vállalatai: Kansas City Southern, CSX Corporation. Emellett bizonyos ETF-ek, például az IFRA tickerű is fontos, amely az USA tőzsdéin jegyzett infrastrukturális vállalatokból képzett index teljesítményét követi.

A demokraták a zöld energiát is a szívükön viselik, amely a megújuló energiatermelés és az ilyen projekteket kivitelező cégek esetében járhat kedvező hatással. Ez érinti a napelemek, szélerőművek és egyéb megújuló erőművek (depóniagáz, biogáz stb.) telepítését is. A SolarEdge Technolgies vagy az Enphase Energy például magán és ipari célra is kínál napelemmel kapcsolatos eszközöket, szolgáltatásokat, mint például kivitelezés, monitorozás. Továbbá érdekes célpontok lehetnek a diverzifikált energiatermelők, amik a hagyományos energiatermelés mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiára is: NextEra Energy, Xcel Energy, Brookfiled Renewable Partners.

A piaci szereplők várakozása alapján az USA-Kína vámháború egy demokrata győzelem esetén enyhülne, esetleg hamarabb is megoldódna, már amennyiben feltételezzük, hogy egy ilyen helyzetet meg lehet oldani – hiszen mindig lesz olyan érdekcsoport, akiknek a jelenlegi helyzet nem tűnik fairnek. Ez összességében az egész piacot érinti, ugyanis az egész ellátási láncra hatással van; de fajsúlyosabb lenne az olyan cégek esetében, amik jelentős importra szorulnak, például alapanyagok tekintetében, mint a Procter & Gamble vagy a 3M. Pozitív lenne a technológiai cégek esetében a hardware-gyártóknak is: Seagate, Western Digital, Skyworks Solution, Xilinx, Qualcomm hogy csak néhányat említsünk.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy bár az adóemelés negatív hatású, egy hamarabb megoldódó, enyhülő USA-Kína vámháború és a fennmaradó fiskális stimulus – melyet vélhetően mindegyik párt fent kíván majd tartani a jelenlegi helyzetben – többé kevésbé kiolthatják egymást.

A fenti és a korábbi bejegyzés alapján elmondható, hogy a lehetőségek tárháza széles. Azonban a fenti folyamatok nem csak a választás közeledtével lesznek érdekesek, hiszen sokuk már talán be is árazódott; hanem hosszabb távon is érdemes a fejleményeket és az említett iparágakat és szereplőit figyelni. Már csak egy dolog maradt hátra: megtippelni, hogy ki nyer november 3-án.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.