Újból emelkedik a hazai részvénypiac

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A hazai részvénypiac kifejezetten gyengén teljesített 2020 első félévében a tengerentúli és nyugat-európai társaival összehasonlítva. A BUX-index márciusi mélypontja után csak átmenetileg tudott emelkedni, októberre ismét visszaesett a márciusi szintek környékére, így lemaradóvá vált az amerikai és a nyugat-európai börzeindexekhez képest.

Október végén ismét talpra állt a hazai börze, a BUX-index az idei mélypontot jelentő szintről kezdett emelkedni és 25 százalékot ralizott négy hét leforgása alatt. A blue-chipek harmadik negyedéves gyorsjelentése kifejezetten erősre sikerült, a társaságok eredményei egyértelműen felülmúlták az elemzői várakozásokat. Ez adta meg a lendületet az indexnek, mellyel sikerült 39000 pont fölé kerülnie, ahol legutóbb idén március közepén járt.

A Richtert továbbra is a cariprazine (a társaság egyik legfontosabb készítménye, amelyet mentális betegségek kezelésére használnak) sztori hajtja, az USA-ban Vraylar néven forgalmazott készítmény nagymértékben hozzájárult a harmadik negyedévben realizált árbevételhez. Az év első kilenc hónapját tekintve jóval az egy évvel korábbi szint felett van a profit, a koronavírus miatt kialakult helyzet nem okozott visszaesést a Richter számaiban.

A menedzsment szerint a társaság stratégiájának végrehajtása jó úton halad, a koronavírus miatt jelenleg nem látható olyan nehézség, amely akadályozná a cég kedvező folyamatait. A Richter az év második felében 6200-7400 forint között mozgott, jelenleg pedig egy emelkedő szakaszban van az árfolyam, közelíti a 7400 forintos ellenállást, amely egyben a Richter történelmi maximumát is jelenti.

Richter árfolyamának grafikonja:

Forrás: Bloomberg

A MOL kimagaslóan erős számokat ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévben látott gyengélkedés után. A kimagasló finomítói kihasználtság, a növekvő szénhidrogén-kitermelés, a fogyasztói szegmens újabb rekordja miatt sikerült várt feletti teljesítményt hoznia a társaságnak. Az év eddigi számai alapján a menedzsment is optimistább lett és már elérhetőnek tartja a korában kitűzött eredménysáv (a gyenge második negyedéves számok következtében csökkentett eredménysáv) felső tartományát.

A menedzsment figyelmeztette a befektetőket, hogy a következő hónapok ismét komoly kihívások elé állíthatják a társaságot. A MOL árfolyama október végéig csökkenő pályán mozgott és egészen 1500 forintig zuhant, amely egyben a MOL márciusban elért idei mélypontját is jelenti. Innen indult az olajpapír ralija és jelenleg már 2000 forint felett jár az árfolyam.

MOL árfolyamának grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Az OTP szintén kiemelkedő negyedéves számokat jelentett. A bankcsoport összes bevétele részben az akvizícióknak köszönhetően tovább emelkedett, a kockázati költségek pedig újra normalizálódtak. Tavasszal – a koronavírusnak köszönhetően – két hónap alatt lefeleződött az OTP árfolyama. Az első negyedévi rekordmértékű céltartalékolás után veszteséges lett a bankcsoport, sőt a második negyedévben is magas volt a kockázati költség, a harmadikban azonban szinte már a válság előtti formáját hozta a társaság.

Ráadásul minden idők második legmagasabb negyedéves adózott eredményét érte el az OTP. A járványhelyzet időbeli lefutása miatt a bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas, de a menedzsment pozitívan látja az OTP teljes 2020-as évre vonatkozó teljesítményét. Az OTP árfolyama szintén november elején kezdett el intenzíven emelkedni, 9700 forintról 12600 forintig drágult a cég részvénye az utóbbi hetekben, március közepén járt utoljára ilyen magasan a kurzus.

OTP árfolyamának grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Adatok forrása: Richter, MOL, OTP

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.