Vajon hogyan hat a koronavírus-járvány a fizetéseinkre?

  • Gál Nikoletta Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

Az MKB Bank májusban online kutatás keretében vizsgálta, hogyan alakul a lakossági ügyfelek munkaerő-piaci helyzete, pénzügyi bevételei és kiadásai a koronavírus járvány hatására. A vizsgált minta eredményei tehát nem a magyarországi lakosságra, hanem a bank ügyfélkörére vonatkoztathatók.

A koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági hatásai valószínűleg hosszabb távon velünk maradnak. Mit gondolnak erről gazdasági elemzők és mit gondol erről a lakosság? Korábbi bejegyzésünkben elemeztük, hogy az MKB Bank online kutatása alapján a válaszadók többsége hosszú távú gazdasági visszaesésre készül: 63%-uk szerint ugyanis a járvány elmúltával nem fog gyorsan visszarendeződni a gazdaság.

Sokan csökkenő jövedelemmel számolnak a jövőben, de vannak, akiknél tartalékok is képződhetnek

Megvizsgáltuk, hogy ebben a környezetben az MKB Bank lakossági ügyfelei saját háztartásuk bevételeiben és kiadásaiban milyen változásokat tapasztaltak, illetve milyen várakozásaik vannak a következő félévre.

HÁZTARTÁSOK BEVÉTELEINEK KIADÁSAINAK ALAKULÁSA

A háztartások 28%-nál már csökkentek a bevételek és további 33% várja a bevételek csökkenését a közeljövőben. Azaz az ügyfelek 60%-a most egy gazdaságilag bizonytalan helyzetbe került vagy erre készül. A válaszadók 30%-a viszont nem vár jövedelemcsökkenést.

  • Jelenleg az 50-60 év közötti ügyfelek és a vállalkozók bevételi csökkentek leginkább.
  • A jövőben nagyobb arányban a nyugdíjasok, a GYES-GYED-en lévők és a 40-50 éves korosztály is bevételkiesésre számít.
  • A legalacsonyabb jövedelmű rétegeket már jelenleg is nagyobb arányban sújtják a járvány negatív gazdasági hatásai.

A jövőbeli kilátásokat vizsgálva a járvány hatására a háztartások átlagosan 8,5%-os jövedelemcsökkenést várnak. Az MKB Bank lakossági ügyfelei körében a gyermekes háztartások, a szakközépiskolai, gimnáziumi érettségivel rendelkezők a háztartásuk jövedelmének átlagosnál nagyobb csökkenésével számolnak.

Hogyan változik a következő 6 hónapban a háztartás jövedelme?

A munkanélküliek egy kisebb, de különösen veszélyeztetett csoport, ők ugyanis a következő félévben háztartásuk jövedelmének jelentős, 30%-os csökkenésével számolnak. Akik csökkentett munkaidőben dolgoznak, azok 13%-os jövedelemcsökkenést becsülnek.

A mérleg másik serpenyőjét tekintve a válaszadók 41%-ánál a megváltozott életmód miatt csökkentek a kiadások, 9% pedig kényszerűen csökkentette kiadásait.

Ahol kényszerűen csökkentek a kiadások, ott e mögött jellemzően az áll, hogy már most csökkent a háztartás jövedelme a járvány miatt (87%). Azok a válaszadók, ahol az életforma változása miatt csökkentek a kiadások, ott jellemzőbb várakozás (39%), hogy a járvány nem lesz negatív hatással a háztartás jövedelmi helyzetére.

Olcsóbb az élet, ha otthon dolgozunk

Körvonalazódik egy olyan csoport is – a válaszadók 16%-a – ahol a bevételek nem változnak, de ebben az időszakban a megváltozott életforma miatt csökkentek a kiadások.  Az aktívan dolgozó, diplomás és magasabb jövedelemkategóriákban jellemzőbb ez az életmód okozta kiadáscsökkenés. Feltételezhetően pl. kevesebb étkezés és kávézás a munkahelyen, kevesebb utazási költség, így itt akár kisebb tartalékok is képződhetnek ebben az időszakban.

Megszerettük a home office-t?

Megvizsgáltuk azt is, hogy a gazdaságilag aktív lakossági ügyfelek helyzetében milyen változások történtek.  Magyarországon is mérhetők már a járvány munkaerő-piaci hatásai, ami úgy tűnik, jelentős fordulatot jelent majd a hazai foglalkoztatottságban és munkakultúrában egyaránt.

A gazdaságilag aktív (alkalmazott vagy vállalkozó) válaszadók körében a járvány következtében 13% dolgozik csökkentett munkaidőben, 4% veszítette el a munkáját vagy szűnt meg a vállalkozása és ezen felül 1% volt már korábban is munkanélküli.

Bár a banki kutatás nem országosan reprezentatív mintán készült, de a májusban készült banki kutatás önbevalláson alapuló eredményeit az áprilisi KSH adatokkal összevetve – KSH adatai alapján 2020 áprilisában 4,1% volt a munkanélküliségi ráta – a munkanélküliek arányának további növekedése várható.

A home office intézménye hazánkban kevésbé volt elterjedt korábban, de a járvány ebben is változást hozott. Az aktív dolgozó válaszadók közül 41%-a a járvány miatt otthonról dolgozik. Korábbi bejegyzésünkben elemeztük, hogy a válaszadó ügyfelek 79%-a a járvány okozta megváltozott élethelyzetben tapasztal jó dolgokat is, amit nem szeretnének, hogy a járvány után visszarendeződjön. Talán a változások közül a home office lehet az egyik vívmány, amit sokan megtartanának a jövőben is? Érdekes kérdés, hogyan állnak majd ehhez a kérdéshez a munkaadók és így hosszabb távon hogyan változik majd Magyarországon a munkakultúra, de e kérdésnek alapvető hatása lesz még többek között az irodapiacra is.

Hurrá, nyaralunk?

Végül, mire költjük majd a bevételeinket a nyáron, mit terveznek a nyárra ebben a gazdasági helyzetben a banki ügyfelek?  A lakossági ügyfelek harmada a járvány miatt idén elhalasztja a nyaralást, vagyis nem tervez elutazni sehova se nyaralni. 30% inkább belföldi nyaralást tervez és 12% külföldre is tervez elutazni a nyáron.

  • Készülhetnek a hazai szállások a gyerekes családok fogadására, mert a gyerekes háztartásban élők idén jellemzően a belföldi nyaralást részesítik előnyben.
  • Az egyedülálló 50 év alattiak inkább mennének külföldre is.
  • 60 év felettiek és a nyugdíjas korosztály körében jellemző, hogy a járványtól függetlenül sem mentek volna nyaralni.

Tervez-e idén nyáron elutazni valahova nyaralni

Mi legyet a bankok szerepe egy ilyen megváltozott társadalmi és gazdasági helyzetben? Mit várnak az ügyfelek? Ezekkel foglalkozunk a következő elemző bejegyzésben.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.