Wirecard: Átmeneti megingás után tovább emelkedhet az árfolyam

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 8 perc   

A Wirecard a világ egyik vezető vállalata a nemzetközi elektronikus fizetési megoldások terén. A társaság árbevétele évek óta dinamikusan bővül, 2016-2018 folyamán megduplázódott és elérte a 2 milliárd eurót. Idén év elején azonban egy botrány tépázta meg a vállalat hírnevét és a mélybe küldte a részvények árfolyamát.
Bár az üggyel kapcsolatban még folyamatban van a nyomozás, egy megbízott független jogász cég a publikusan elérhető adatok alapján mindent rendben talált és a befektetők bizalma is elkezdett visszaépülni a társasággal kapcsolatban. Az árfolyam tavasszal emelkedő pályára állt és a Wirecard előtt álló növekedési lehetőségeket vizsgálva az látható, hogy a következő években exponenciális növekedési pályára állhat a társaság, amely az árfolyam szempontjából is további katalizátor lehet. Persze a kockázatokat is érdemes szem előtt tartani, amelyről a bejegyzésben is esik szó.

A Wirecardról röviden
A Wirecard árbevétele évek óta dinamikusan bővül: 2016-ban érte el az árbevétel az 1 milliárd eurót, amely 2017-ben további 50%-kal bővült és 2018-ban már a 2 milliárd eurót is meghaladta a bevétel. A piaci várakozások szerint a 2,7 milliárd eurót is elérheti az idei árbevétel, majd 2020-ban tovább bővülhet az értéke 3,4 milliárd euróra.
A társaság menedzsmentje rendkívül optimista, az augusztus 7-én megjelent negyedéves gyorsjelentést követő prezentációjában az szerepel, hogy 2025-re már 10 milliárd euró feletti árbevételt szeretne elérni a társaság. A tranzakciós volumen 2018-ban 120 milliárd euró környékén volt, ez 2025-re 710 milliárd euróig bővülhet a menedzsment várakozása szerint. 2018-ban az EBITDA 578,4 millió euró volt, amely a menedzsment becslése szerint 3,3 milliárd euróra bővülhet 2025-ig.
A nemzetközi elektronikus fizetési szolgáltatás és a fizetésekhez kapcsolódó kockázatkezelés terén a Wirecard a világ egyik vezető vállalata. A társaság a mobil-fizetések, az e-kereskedelem, digitalizálás és a pénzügyekkel kapcsolatos különböző technológiai megoldások terén kínál különböző termékeket és szolgáltatásokat. Ezek magukban foglalják a fizetési módok integrálását, az e-kereskedelem terén bonyolított fizetési műveleteket, valamint POS terminálon keresztül történő fizetési műveleteket. Ezeken a területeken a Wirecard 250 ezer vállalattal működik együtt.
A fizetési megoldások területén további szignifikáns növekedés és számos innováció várható a következő években. A teljes fizetési ökoszisztéma digitalizálódásának tendenciája minden ágazatban és értékesítési csatornában folytatódik. Az eMarketer piaci elemzésekkel foglalkozó vállalat szerint a globális online kiskereskedelmi forgalom 2019-ben közel 20%-kal bővülhet. A Forrester Research előrejelzése szerint az online kereskedelem Nyugat-Európában évente átlagosan 11,3%-kal növekedhet.

További növekedés előtt a Wirecard
A digitális fizetési ágazat dinamikusan bővül, a globális tranzakciós volumen (a digitális kereskedelem és mobil POS fizetések) várhatóan eléri az 5500 milliárd dollárt 2022-ig, az éves átlagos növekedés pedig akár 14,5%-os is lehet öt éven keresztül. Az online vásárlás egyre népszerűbb, ezért egyre több kiskereskedő használ online platformokat termékei értékesítésére. Az online kiskereskedelmi értékesítések 2021-re várhatóan elérik a 4900 milliárd dollárt a 2017-es 2300 milliárd dollárról. Az újonnan aláírt szerződésekből származó organikus növekedés 2018 első félévétől kezdve dinamikus bővülésnek indult. A két legnagyobb szerződés a japán Mizuho Bankhoz, illetve a francia Credit Agricole-hoz köthető, ezek mutatják, hogy a meghatározó piaci szereplőkkel is tud szerződést kötni a Wirecard, így a jövőben is sikerrel folytathatja a terjeszkedését.
Az idei első negyedévben a japán SoftBankkal jelentett be partneri megállapodást a társaság, így Japánban és Dél-Koreában is erősíteni tudja a jelenlétét azáltal, hogy a SoftBank több leányvállalatának nyújt digitális fizetési megoldásokat. A Wirecard eddig csak marginálisan volt jelen a Távol-Keleten, ez a partnerség azonban segítheti a társaságot az ázsiai terjeszkedésében.

Értékeltség
Az alábbi ábrán a Wirecard főbb versenytársainak árazási mutatói szerepelnek. Ez alapján az látható, hogy kedvező értékeltségi szinteken forognak a részvények, ráadásul a növekedési kilátások is kedvezők.

Forrás: Bloomberg, MKB

A Wirecard botrány
Évekig folyamatosan bővült és vált technológiai óriássá a Wirecard, mígnem egy 2019 januári, Financial Timesban megjelent cikksorozat zuhanópályára állította a cég papírjait. Korábban is érték már támadások a céget, amely kezdetben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy például szerencsejátékkal foglalkozó vállalatoknak nyújtott fizetési szolgáltatásokat. Majd 2016-ban a Zatarra Research elemzőcég kavart nagy vihart, amikor is csalással és számviteli manipulációval vádolta meg a céget. A vádakra a cég papírjai 25%-os árfolyamesést produkáltak, ám később kiderült, hogy a vádak alaptalanok voltak.
2019 januárban a Financial Times (FT) készített cikksorozatot a Wirecardról, amelyben különböző vádakat fogalmazott meg a társasággal kapcsolatban. Az ügyben külső és belső ügyvédi irodák is megfogalmaztak véleményt, ám a befektetők bizalma megingott és az árfolyam-eséseket követően a német tőzsdefelügyelet idén februárban megtiltotta a fintech cég részvényeinek shortolását két hónapra. A hírek szerint már a szingapúri bíróság is vizsgálja az ügyet, így hamarosan kiderülhet, hogy valóban ártatlan-e a fintech cég.

Legfőbb kockázatok
Jogi kockázatok: A Wirecard-ot továbbra is vizsgálják a szingapúri hatóságok és ennek a kimenetele jelenleg még bizonytalan, még akkor is, ha egy független ügyvédi iroda vizsgálata mindent rendben talált a társaságnál. Ezért ezek a jogi kockázatok továbbra is fennállnak a társaságnál és ha a Wirecardról szóló hírek a jövőben ismét rossz színben tüntetik fel, az a részvény árfolyamára is komoly negatív hatást gyakorolhat.
Globális gazdasági kilátások romlása: A világgazdaság lassulása hátrányosan befolyásolhatja a Wirecard növekedési kilátásait. Az elektronikus fizetési piac növekedésére negatív hatással lenne a globális növekedési kilátások romlása.
Szigorúbb szabályozás: Az EU és egyéb szabályozó testületek álláspontja szerint az elektronikus fizetés költségeit csökkenteni kellene, pl. alacsonyabb bankközi díjakat lehetne bevezetni. Ilyen jellegű szabályozás hátrányosan érintené a Wirecard díjbevételeit.
Értékromboló akvizíciók: A Wirecard globális terjeszkedési stratégiája eddig erősen támaszkodott az akvizíciókra. Ha nem talál a menedzsment a jövőben megfelelő akvizíciós célpontokat, túlértékelt eszközöket vásárol vagy nem valósítja meg a szinergiákat, az negatívan érintheti a társaság értékeltségét.

Mit mutat a grafikon?
A Wirecard-ot a 2000-es évek elején vezették be a tőzsdére, a legnagyobb emelkedés azonban az utóbbi időszakban volt a papírban. 2016 elején törte át a kurzus az 50 eurós szintet, ahonnan másfél év leforgása alatt közel 199 euróig emelkedett. Ezt követően jött egy nagyobb korrekció: fél év leforgása alatt 100 euróig csökkent a részvény árfolyama. Itt megállt a süllyedés és visszakapaszkodott 160 euróig az árfolyam, majd a 140-155 euró közötti sávban kezdett el oldalazni. 160 euró felett a következő meghatározó ellenállás a 199 eurónál húzódó történelmi csúcsnál látható.

Forrás: Bloomberg, MKB

Az eredeti elemzés erre a linkre való kattintással érhető el

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.