A digitalizáció szerepe a logisztikában

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A negyedik ipari forradalom a gazdaság számos területén hoz és hozott már változást a mezőgazdaságtól kezdve az élelmiszeriparon át egészen az autógyártásig. Egyre szélesebb körben válik napjaink részévé az automatizálás, a robottechnológia vagy éppen az önvezető jármű. Az ipar 4.0 megjelenésével nem csak új technológiák, hanem ezek segítségével új termékek és szervezeti formák is megjelennek. Az új technológiák és eljárások következtében olyan új, „okos” termékek jönnek létre, amelyek mind a gazdasági szereplők, mind pedig a fogyasztók számára a korábbiaktól eltérő, azoknál lényegesen magasabb értéket képviselnek. A negyedik ipari forradalom kiváltó oka az informatika robbanásszerű fejlődése és a digitalizáció elterjedése számos új lehetőséget nyit a gazdaság szektoraiban.

A logisztika területén a logisztika 4.0 megvalósulását segítő digitalizáció megkönnyíti a kommunikációt, az információk gyorsabb, pontosabb áramlását. Az intelligens megoldások és az egymással hálózatba kapcsolt rendszerek segítségével könnyebben megoldhatóvá és hatékonyabbá tehetőek a gépek, berendezések, valamint a logisztika szereplői és termékek egymással való kommunikációja.  Ezzel a szállítmányozás és a raktározás területén is új lehetőségek nyílnak.

Napi szinten a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók világszerte óriási mennyiségű adathalmazt állítanak elő. Ezek megfelelő elemzésével, szűrésével javítható az előrejelzések hatékonysága, ezzel megkönnyítve a logisztikai tervezést is. Ez a nagy mennyiségű adatelőállítás többnyire annak köszönhető, hogy az ellátási lánc mentén az információk nagy részét elektronikusan továbbítják és dolgozzák fel. Ezek az adatok a logisztika teljes területéről származhatnak különféle szenzorokból, RFID-címkékből, fuvarozási adatokból, raktározási kapacitásadatokból és ezen különböző rendszerek sokrétű kommunikációjából.

A versenyképesség és a hatékonyság növelése szempontjából nélkülözhetetlen ezen adathalmazok szinte azonnali feldolgozása, elemzése és értékelése. Ezért elengedhetetlen az IoT megoldások alkalmazása és a különféle rendszerek egy univerzális hálózatba kapcsolása. A teljes logisztikai ágazat profitál az új technológiai korból, elég csak a régóta és már a mindennapok részévé vált GPS-navigációra, valós idejű időjárás-előrejelzésre vagy a Big Data elemzések alapján készülő fuvarszervezésre, illetve az “okos” konténerekre, raktárakra gondolni.

Jelentősen egyszerűsíti a kikötők bejáratánál a munkát, hogy a kamionok rendszámtáblájának beszkennelése utána a rendszer automatikusan a fuvarlevél alapján meghatározza, hogy az adott kamion honnan érkezett, milyen árut hozott és hogy mi az úti célja a szállítmánynak. A telepen belül a konténerek lerakodásához GPS-alapú rendszer mutatja meg a kamion sofőrjének, hogy pontosan hova kell szállítani az adott árut, ami majd a későbbiekben a megfelelő teherhajóra felpakolva indulhat meg az úticélja felé – ezek a megoldások egy kínai tengeri kikötőben vagy éppen Európa számos teherkikötőjében felfedezhetők, ebből is egyértelműen látszik, hogy a digitalizációs forradalom már javában zajlik.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.