A jelszó: tartós kivárás?

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

November 17-én, kedden tartja az MNB Monetáris Tanácsa soron következő kamatdöntő ülését, ahol várakozásunk szerint nem módosít a monetáris kondíciókon, azaz az alapkamat szintjén sem (marad a 0,6%). Az MNB továbbra is elkötelezettséget mutat a tartósan alacsony kamatkörnyezet irányában, és ez a jegybanki eszközök mellett a kommunikációban is tükröződik.

A legutóbbi, október 20-i kamatdöntő ülés alkalmával a Monetáris Tanács nem módosította az alapkamat szintjét, illetve – egyes piaci várakozásokkal szemben – nem került sor további effektív kamatemelésre sem (az egyhetes betéti tender kamata 0,75%-on maradt). A jegybank tájékoztatása szerint a szeptember 24-i effektív szigorítás oka az volt, hogy megelőzzék az inflációs kockázatok fokozódását. Kiemelendő, hogy az egyhetes betéti tendereken minden héten egyedileg döntenek a kamat mértékről és a szeptemberi effektív kamatemelést követően az MNB Igazgatósága már nem emelte tovább az egyhetes betét kamatát.

Az MNB az inflációs alapfolyamatok alakulását tekintve felfelé és lefelé mutató kockázatokat egyaránt lát, az átlagos árszínvonal-változás alakulásában két tényező együttes hatása dominálhat: a keresleti-kínálati súrlódás az áremelkedés, az egyre szélesebb körben kibontakozó gyenge kereslet az árak mérséklődése (a dezinfláció) irányába hat.

Mind az egyhetes betét kamata, mind a november 17-i kamatdöntés szempontjából fontos tényező, hogy az infláció augusztus óta folyamatosan csökkenő pályán mozog (az augusztusi 3,9%-ról szeptemberben 3,4%-ra, októberben 3,0%-ra mérséklődött), tehát fokozatosan eltávolodott az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os határától. Várakozásunk szerint a rövid távú inflációs folyamatok miatt az egyhetes betét kamata még nem változik a november 19-i tenderen. Az inflációs kilátásokat tekintve rövid távon – a bázishatások miatt – a fő inflációs mutató az év utolsó két hónapjában is várhatóan 3%-4% között tartózkodhat, vagyis nem lépi ki az MNB toleranciasávjából. Hosszabb távon a negyedéves inflációs mutatókat tekintve sem várható, hogy a ráta az előttünk álló években 4% fölé kerülne.

A külső környezet továbbra is támogatja az MNB laza monetáris politikájának fenntartását. Az USA-ban az irányadó ráta visszakerült a 2008-as 0-0,25%-os szintre, a Fed jelentős kötvényvásárlási programot működtet, amelyet több alkalommal ki is bővítettek. Az ECB is folytatta likviditásnyújtó és (korábbi, illetve pandémia során bevezetett) eszközvásárlási programjait. A régiós országok esetében is a monetáris lazítás jelei voltak megfigyelhetők, a jegybankok többsége nullaközeli szinten tartotta az irányadó rátákat (a lengyel jegybank 0,1%-ra, a cseh 0,25%-ra, a román jegybank pedig 1,5%-ra csökkentette az alapkamat mértékét), a lengyel és a román jegybank folytatta állampapír-vásárlási programját. A laza külső monetáris kondíciók várhatóan tartósan fennmaradnak.

Mind idehaza, mind globális szinten kezd általános jelenséggé válni a monetáris politikai eszköztár további stimulusának korlátossága. Ennek következtében egyre inkább szükségessé válhat a fiskális és a monetáris politikai eszköztár összehangolása, azaz olyan, egymást kiegészítő intézkedések végrehajtása, amelyek szinergiája erőteljesebben mérsékelheti a várható gazdasági visszaeséseket.

Előretekintve, a következő fontos mérföldkő az MNB december 15-i kamatdöntő ülése, melyen – szeptemberhez hasonlóan – ismét a friss gazdasági prognózisok ismeretében dönt a Monetáris Tanács; ekkor kerülhet sor a jegybanki eszköztár finomhangolására. Ebben fontos tényező, hogy a koronavírus-járvány második hulláma mennyire lesz markáns, a kormány által már bejelentett korlátozó intézkedések milyen gazdasági hatásokkal járnak, milyen további szigorítások várhatók.

Egy intenzívebb, elhúzó járványhelyzet jelentősebb piaci turbulenciákat, volatilisabb piaci mozgásokat indíthat el. Ennek ellensúlyozását a jegybank további monetáris politikai lépésekkel teheti meg, az idei tapasztalatok alapján elsősorban szóbeli intervenciókra kerülhet sor. Az MNB az egyhetes betét kamatát az ECB esetleges decemberi kamatvágását követően módosíthatja.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.