Az üzleti tervezésnél az inflációs pályára is figyelni kell

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Október 8-án, csütörtökön publikálja a KSH a szeptemberre vonatkozó inflációs adatokat. Várakozásunk szerint a hazai infláció szeptemberben 3,9%-os mértékű volt (augusztusban is 3,9%-on állt, év/év alapon mérve), így továbbra is közel tartózkodott az MNB toleranciasávjának (2%-4%) felső határához.

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony, illetve augusztushoz hasonlóan szeptemberben is kismértékben csökkentek az üzemanyagárak a megelőző hónaphoz képest. Ugyanakkor az élelmiszerárak tekintetében enyhe emelkedésre számítunk szeptemberben, elsősorban a búza áremelkedése miatt. Továbbá az infláció korábbi, augusztusi szinten maradásának irányába hat egy technikai tényező, az ún. bázishatás is. Előretekintve, októbertől – bázishatásokból kiindulva – lassulást mutathat az infláció az év végéig. Hosszabb távon, a negyedéves inflációs mutatók tekintetében sem várható, hogy az infláció az előttünk álló években 4% fölé kerülne.

Az inflációs pálya várható alakulása kiemelt fontosságú egy vállalkozás üzleti tervezése során. Főleg a mostani, a koronavírus miatti bizonytalan időszakban jelenthet erős kapaszkodót a megalapozott előrejelzések alkalmazása a tervezés során.

A fő inflációs (ún. headline) mutató és a rá vonatkozó előrejelzések figyelembevételén túl, ha még pontosabb becsléseket akarunk használni a tervezés során és fontos, hogy általában milyen árnyomás várható a következő években; akkor a maginflációra vonatkozó előrejelzésekkel érdemes számolni, amely az alapfolyamatokat ragadja meg.

Legfrissebb, júliusban kiadott előrejelzésünkben a koronavírus-járvány második hullámának érkezése, annak jellege, illetve mértéke körüli bizonytalan gazdasági környezet miatt két, egyenlő valószínűségű makrogazdasági pályát fogalmaztunk meg. Enyhe vírushelyzetet feltételező makrogazdasági pályánk esetében a járvány második hullámának lefutása a tavaszinál kisebb korlátozások mellett mérsékelt gazdasági érintettséggel járna. Ugyanakkor a súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pálya esetében a második járványhullám miatt erősebb korlátozások várhatóak (akár kijárási korlátozást is), amely a hazai gazdaság teljesítményére is jelentősebb negatív nyomást helyezne.

Enyhe vírushelyzet pályánk esetében az idei évben várakozásunk szerint 3,2%, míg 2021-ben 2,3% lehet a hazai (headline) infláció, majd 2022-ban 2,6%-ra gyorsulhat (éves átlag, év/év alapon). A maginfláció – a tervezés szempontjából fontosabb mutatószám – 2021-2022-ben érdemben csökkenhet az idei évre várt értékhez képest: 2020-ban 4,1%-on, majd 2021-ben 2,1%-on, 2022-ben 2,7%-on alakulhat éves átlagban a maginfláció, így 2-3% körüli áremelkedéssel érdemes tervezni az üzletmenet során.

A súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pálya esetében első pályánkhoz képest alacsonyabb inflációs előrejelzések (2020: 3,0%, 2021: 1,1%, 2022: 1,7%, éves átlag, év/év alapon) hátterében a magasabb gazdasági visszaesés és a mérsékeltebb jövő évi visszapattanás áll elsősorban. E pályánk esetében is jelentősen lassuló maginflációra számítunk 2021-2022-ben: a 2020-as 3,8%-ot követően 2021-ben 0,5%-os, 2022-ben 1,4%-os éves átlagos maginfláció várható.

A maginfláció várható alakulásán felül érdemes figyelembe venni, hogy a háztartások részére értékesíthető termékek esetében a maginflációhoz hasonló mértékű áremelésekkel vélhetően nem árazná ki magát egy vállalati szereplő a piaci versenyből. Sőt ezen a ponton meg kell említeni, hogy az inflációs statisztika a hivatalos módszertan szerint csak a tiszta áremelkedéssel kalkulál és igyekszik kiszűrni a termékek tulajdonságából fakadó változásokat. Tehát abban az esetben, ha egy vállalat termékeiben minőségjavulás is várható, akkor könnyedén 3% fölé (súlyosbodó vírushelyzet esetében 1-2% fölé) is mehet az áremelések tekintetében.

A Danube Capital negyedévente vizsgálja felül makrogazdasági prognózisait, október közepén várható a következő helyzetértékelés. Az idei évre vonatkozó inflációs prognózisunk esetében a legfrissebb adatok tükrében felfelé mutató kockázatok láthatóak.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.