Az alacsony gázár miatt nagyot mentek a hazai gázerőművek 2019 második felében

  • Simon Tamás Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Jelentősen nőtt a hazai gáztüzelésű erőművek termelése 2019 első tizenegy hónapjában. A legalább 50MW beépített teljesítőképességgel rendelkező hazai nagyerőművek gázfelhasználása 23,6%-kal, a földgáz részesedése az összes villamosenergia termelési célú energiahordozó felhasználáson belül pedig 3,1%-kal emelkedett ugyanebben az időszakban. A gázerőművek versenyképességének növekedését elsősorban a megnövekedett szén-dioxid kvóta árak, valamint a rekord alacsony gázárak okozzák.

Ha az egyes hónapok adatait vizsgáljuk, akkor jól látható, hogy főleg a második félév volt nagyon erős. Ezekben a hónapokban 30-70%-kal több földgázt használtak fel villamosenergia termelésre, mint egy évvel korábban. Ennek köszönhetően a földgáz részesedése a villamosenergia termelésre felhasznált energiahordozókon belül 5-8%-kal volt magasabb ezekben a hónapokban az előző év azonos időszakához képest.

Fontos, hogy egész Európában hasonló tendenciát láthattunk, mint hazánkban. A gáztüzelésű erőművek versenyképessége és ezáltal termelése jelentősen nőtt az utóbbi hónapokban. Ez alapvetően az alábbi okokra vezethető vissza.

  • A szén-dioxid kvóta ára két év leforgása alatt az ötszörösére emelkedett és 2019 közepe óta 25 euró/tonna körüli értéken stabilizálódott. A kvótaár növekedésének hatására a széntüzelésű erőművek inputköltségei jelentősen megnövekedtek, rontva ezáltal a versenyképességüket. A szennyezési jog árának emelkedése ezzel szemben kedvez a földgáz tüzelésű erőműveknek, mivel a földgáz lényegesen “tisztább” energiahordozó a szénhez képest. Egy egység energia földgázból történő előállítása körülbelül fele annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mint ha ugyanezt az energiamennyiséget szénből állítanánk elő.
  • A nagykereskedelmi gázárak (TTF) jelentősen csökkentek, a gázárak 2009 óta nem voltak olyan alacsony szinten, mint 2019 harmadik negyedévében. Ebben az időszakban 58%-kal volt alacsonyabb a földgáz nagykereskedelmi ára az előző év azonos időszakához képest. Az alacsony árszint oka, hogy az amerikai palagáz-termelés felfutásával erősen túlkínálatossá vált a globális gázpiac, az EU pedig egyre nagyobb mértékben fér hozzá az elsősorban USA-ból, tengeren keresztül, cseppfolyósított formában (LNG) érkező olcsó palagázhoz.

A csökkenő földgázárak a növekvő szén-dioxid kvótaárakkal párosulva olyan helyzetet teremtenek, hogy a földgáz alapú villamosenergia termelés újra előtérbe kerül a szénalapúval szemben.

A hazai földgáz-tüzelésű erőművekre is kedvező hatással volt tehát 2019-ben a fenti tendencia, azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a gáztüzelésű erőművek nagyon érzékenyek az árak változására. Ez jól látható abból, hogy magas szén-dioxid kvóta árak és alacsony gázárak mellett az erőművek termelése dinamikusan nőtt 2019 június és október közötti időszakban, azonban novemberben, amikor a gázárak átmenetileg intenzív emelkedésbe váltottak (kb. 50%-kal nőtt a nagykereskedelmi gázár novemberben), a gázerőművek termelése ebben az időszakban azonnal visszaesett. Ez a hatás jól érzékelteti a gázerőművek jelentős költségérzékenységét.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.