Duplacsavar a lakáspiacon: újra 5 százalék a lakásáfa, de mi lesz a rozsdaövezetekkel?

  • Bódia Lilla Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

Az ősz az újratervezés időszaka, de talán senki nem gondolta volna, hogy ennyire. Egy egész iparágat érintő bejelentés rázott föl minket, amikor 2020 október 7-én a miniszterelnök, Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022-ig újra 5% lesz a lakásáfa. A részletek még nem ismertek, de sok kérdést vet fel a bejelentett intézkedés.

Magyarországon az épített lakások száma 2019 végén évek óta először haladta meg a szakértők szerint a lakásmegújuláshoz szükséges ideális, évi negyvenezer építés időarányos szintet. Ez azonban főként a korábbi 5%-os áfa kifutásának a hatása volt. 2020-ra azonban a kedvezményes áfakulcs időszaka véget ért, megjelent Magyarországon a koronavírus-járvány, a lakásfejlesztés motorja kifulladni látszott. 2020. április közepén érkezett a bejelentés, miszerint visszatér a kedvezményes áfa, amely a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében lesz alkalmazható.

Az akkori bejelentés szerint az 5%-os lakásáfa az érintett területeken az új lakások értékesítésére vagy bérbeadására vonatkozott, a részletszabályok azonban sokáig nem voltak ismertek. Jelenleg is a rozsdatérkép megjelenése tartja lázban a piacot. Azok a fejlesztők, akik ilyen besorolású területen rendelkeznek építési telekkel, és már van előkészített projektjük, lényegesen nagyobb előnyre tehettek volna szert (számos ilyen fejlesztést már elő is készítettek, melyek akár azonnal el is tudnának indulni).

Azóta több fórumon is előtérbe került a lakásáfa újbóli, általános szinten 5%-ra csökkentése, de talán senki nem gondolta, hogy ez ilyen hamar be is következik. Kérdés azonban, hogy mi lesz így a rozsdaövezeti programmal, hiszen 2022-ig lesz kedvezményes az áfa, nem csak a barnamezős területeken. Vajon 2022-től indul be ez a program, vagy változtatni fognak az eredeti koncepción? A hivatalos részletszabályok megjelenéséig csak találgatni lehet.

Az újlakás-piac kilátásai

A bejelentett 5%-os kedvezményes áfakulcs megállíthatja az új átadások visszaesését (1,5-2 év múlva). Az MNB korábbi előrejelzése szerint összességében 2020–21-ben az újlakás-átadások csökkenésére számíthatunk 18,5 és 15,5 ezer lakással, 2022-ben pedig megállhat a visszaesés 16 ezer új lakás átadásával

Új Otthon Program: 2020. szeptember 14-én Matolcsy György, jegybankelnök növekedés.hu-n kétheti rendszerességgel megjelenő cikksorozatában ismertette „Új Otthon Program” elnevezésű tervét. A hírt piaci források megdöbbenéssel fogadták, ugyanis az egyszintű bankrendszer részleges visszahozatalát vetítette előre, mivel a jegybank közvetlenül adna forrást az új lakások építőinek: 0%-os hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter nyilatkozata szerint a családvédelmi akcióterv folytatását tervezik. 2020 szeptember 29-én pedig megjelent az MNB 50 pontos javaslata a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére, melyben több otthonteremtést, lakáspiacot támogató javaslat szerepel.

2021.01.01-től az Európai Uniós direktíváknak megfelelően szigorodnak az energetikai követelmények, így ezen épületek használatbavételéhez az energetikai tanúsítvány legalább BB minősítése szükséges, amely az új lakások számának csökkenését vetítheti előre.

Egyre távolabb a lakásállomány megújulásához szükséges újlakás számtól (eddig)

2020 I. félévében 8.697 új lakás épült, 34%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12.475 volt, 32%-kal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. Az 5%-os áfakulccsal való értékesítés lehetősége korábban ösztönözte az átadásokat, viszont a visszaemelkedő áfa csökkentette az építkezéseket. A koronavírus-járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett: 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április–májusban alig több mint felére csökkent, júniusra viszont újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet (90%). Jelenleg az új lakásépítések száma még mindig nagyon távol esik a lakásállomány megújításához szükséges évi 40 ezres újlakás-számtól.

Adatok forrása: KSH

Továbbra is sok a csúszás az újépítésű projekteknél

Az Eltinga adatai alapján körülbelül 6300 lakás alkotja a jelenlegi újépítésű kínálatot a fővárosban. A legtöbb még megvásárolható szabad lakás átadása jövő évben várható, de még 1400 olyan lakás is van a piacon, melyek átadása még 2020-ban esedékes. A már átadott projektekben jelenleg mintegy 800 lakás vásárolható meg. Jelenleg az építés alatt álló és tervezőasztalon heverő projektek harmada közel fél éves késésben van az elsőként kommunikált átadáshoz viszonyítva: 15%-nál 6-12 hónap közötti csúszás valószínűsíthető, sőt közel 2 ezer olyan lakásfejlesztés van, amely már több mint 2 éves késésben van. A kedvezményes áfa felpörgetheti az építőipart is, kérdés azonban, hogy a fejlesztők meddig bírják tartani a mennyiségi és minőségi követelményeket.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.