Júniusban ismét felpöröghetett az infláció

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Július 8-án, szerdán publikálja a KSH a friss, 2020 júniusára vonatkozó inflációs adatokat. Várakozásunk szerint a hazai infláció idén júniusban 3,4 százalékkal növekedhetett 2019 júniusához képest. Ez azt jeleti, hogy a hazai inflációs mutató júniusban az MNB 3%-os célja felett, de még a toleranciasávon belül mozoghatott (2%-4%). Az inflációs pályát tekintve a jelenleg ismert információk, adatok alapján 2020 harmadik negyedévében átlépheti a 4% körüli szintet a headline infláció. Az MNB legfrissebb Inflációs jelentésében 2,8-3 százalékos inflációs rátára számít 2020. júniusára vonatkozóan, 2020-ra pedig átlagosan 3,2-3,3 százalékos fogyasztói árnövekedést prognosztizál a jegybank.

Az infláció várható alakulását több tényező együttes hatása befolyásolhatja júniusban. A külső inflációs nyomás továbbra is alacsony. Az ún. bázishatás is az inflációs dinamika erősödésének irányába hatott júniusban, ellentétben májussal. Míg 2019 májusában magas bázis alakult ki a folyamatosan emelkedő világpiaci olajárak miatt, tavaly júniusban már csökkent az olajár. Így a tavalyi alacsony bázis miatt magasabb inflációra számítunk júniusban.

Az üzemanyagok árdinamikája 9,2 százalékos növekedést mutat idén májusról júniusra a világpiaci olajárak emelkedése miatt, amiben a gazdaságok helyreállása, és az üzemanyagok miatti magasabb kereslet is szerepet játszik. Júniusban emellett az élelmiszerárak növekedése is nyomást gyakorolhatott az inflációra, ám várakozásunk szerint a májusihoz képest alacsonyabb mértékű lehetett az élelmiszerár-emelkedés.

A koronavírus-járvány a korábbi inflációs előrejelzésünket is felülírta: 2019 decemberében arra számítottunk, hogy az idei évben 3,6%-ra gyorsul a hazai infláció a 2019-es 3,4%-ról, majd 2021-ben 3,1%-ra lassul. Ugyanakkor az év elején és főleg március hónapban jelentősen átalakultak az inflációs kilátások. Fontos szem előtt tartani, hogy áprilisi előrejelzéseinket (itt találhatóak) egy rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben publikáltuk. A teljes képet nézve várakozásunk szerint a hazai infláció 2020-ban átlagosan 2,9%-on alakul alappályánk esetében (e témában részletesen a Danube Capital szakmai blogján is publikáltunk).

HOSSZABB TÁVÚ KILÁTÁSOK

Az üzemanyagárak idei évi jelentős visszaesése miatt nagymértékben csökkentettük a 2020-as headline inflációra vonatkozó előrejelzésünket. Ezt ellensúlyozza, hogy a feldolgozatlan élelmiszerárak további jelentős emelkedésére számítunk 2020-ban. Másrészt a maginfláció várakozásunk szerint 2020-ban a tavalyi évi (3,8%) magas szint közelében alakulhat (áthúzódó hatások, valamint a forint árfolyamának jelentős gyengülése miatt), amely szintén emeli a teljes árszínvonal-változás mértékét. A szabályozott árú termékekben visszafogott árszínvonal-változás várható az idei évben.

2021-ben 2020-hoz képest alacsonyabb szinten mozoghat az infláció (1,9% átlagosan, év/év alapon)). Ehhez elsősorban a maginfláció dinamikájának erőteljesebb csökkenése járul hozzá. A nyers élelmiszerárak továbbra is dinamikus, bár fokozatosan mérséklődő növekedést mutathatnak 2021-re. Ugyanakkor – az idei évvel ellentétben – az üzemanyagárak növekedését várjuk év/év alapon 2021-ben. 2022-től kezdődően pedig a maginfláció és a teljes árszínvonal-romlás üteme egyaránt fokozatos gyorsulást mutathat a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

Összességében elmondható, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére a hazai inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az előttünk álló években defláció a világgazdaságban várható alacsony inflációs környezet ellenére sem. Előrejelzéseink felülvizsgálata folyamatban van, jelenleg felfelé mutató kockázatok láthatók az inflációs előrejelzésünkben.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.