Milyen innovációknak kellett volna mára megvalósulnia?

  • Somosi Éva Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A 2020-as évekre számos sci-fi film és regény vetített elő hol optimistább, hol inkább sötétebb jövő képet. Isaac Asimov 1983 szilveszterén a számítástechnika és az automatizáció elterjedését jósolta harmincöt évvel későbbre. Arra számított, hogy napjainkra mind az ipart, mind a munkaerő-piacot a számítástechnikai ismeretek szövik majd át, amelyek egyfajta új írástudásként jelennek meg. Abban is bízott, hogy 2019-re az emberiség túlnépesedése megáll és a környezeti terhelésekre a technológia ad majd válaszokat. A 2020-ban játszódó „Holnap határa”, vagy a „Robotzsaru” 2028-ban, illetve a „Terminátor” 2029-ben már egy kevésbé szép jövőképet festett számunkra.

Várakozásunk szerint a robotizáció ipari és otthoni felhasználása tovább fejlődik a következő években. Ezért a hazai vállalkozások innovációs és K+F fejlesztései a globalizáció hatására nemzetközi piacokon is meg kell, hogy állják a helyüket. Viszont ötleteket meríteni és nemzetközi partnerségeket kialakítani is könnyebben tudunk, hála az internetnek.

Ha a jövőt próbáljuk elképzelni, akkor talán a repülő autó még várat magára a következő években. De ha fuvarozással, szállítmányozással vagy logisztikával foglalkozunk, akkor bizony az önvezető technológiákra már nem legyinthetünk ilyen könnyen. Ahogy a mezőgazdaságban sem sci-fi a GPS jelek alapján, vezető nélkül működő kombájn, ami akár éjjel-nappal is tud dolgozni az aratás idején. A permetezést pedig sokkal precízebben tudják drónok megoldani, mint bármilyen ember vezette kis repülő. Ezeket az újfajta technológiákat két szemszögből is elemezhetjük: vajon fenyegetést jelentenek-e e jelenlegi működésünkre vagy valamilyen óriási lehetőséget kínálnak nekünk a növekedésre?

Ennek kapcsán érdemes azt a taktikát választani, hogy elébe megyünk a jövőnek és igyekszünk saját vállalkozásunk innovatív fejlesztéseit felpörgetni. Ráadásul a mai kor vállalkozásait számos támogatási program is segíti a fejlesztései megvalósítása során. Egy hazai vállalkozás vezetőjeként fontos tudnunk, hogy nem csak valami egészen új dolog feltalálására, kutatására kaphatunk pályázati forrást. Hiszen az olyan fejlesztések is támogathatók, melyek csupán a vállalkozásunk, vagy az ágazatunk számára jelentenek újdonságot. Ezt hívjuk innovációnak.

Ahogy William Gibson, a híres sci-fi író mondta, „a jövő már itt van, csak még nem mindenhol elérhető”. Szóval érdemes nemzetközi vásárokon nyitott szemmel járni és figyelni, hogy az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában vagy Kínában milyen technológiák hódítanak teret. A hazai vállalkozások nemzetközi piacra lépését, illetve új technológiák hazai bevezetését számos uniós pályázati forrás segíti, érdemes ezeket is figyelemmel kísérni.

A támogatási források pedig abban segítenek hogy, lehetőségünk legyen a kapcsolódó bér-, technológiai és anyagköltségeket elszámolnunk. Ha pedig bizonytalanok vagyunk abban, hogy a tervezett fejlesztésünk innovációnak minősül-e vagy hogy milyen költségeinket számolhatjuk el, akkor mindenképpen érdemes szakértő segítségét bevonni. Hiszen minél több vállalkozás fejleszt ezen a téren, annál erősebb lesz Magyarország, és az EU gazdasága a jövőben.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.