Napindító konferenciahívás a lakásunk teraszáról vagy egy kávé az irodában a kollégákkal?

  • Péli Zsombor Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A koronavírus-járvány a korábban megszokott életünket fenekestül forgatta fel. Sok vállalkozás iparág-váltásra, míg számos munkavállaló saját maga átképezésre kényszerült az év első felében; de voltak, akik a megélhetésüket is elvesztették. A Danube Capital csapata ebben az időszakban otthoni munkavégzésre (home office) állt át; sikeresen vettük az akadályokat és jelenleg is 95%-ban otthonról dolgozik az egész csapat. Vajon meddig marad velünk a home office intézménye? Mi a helyzet ezen a téren itthon és globálisan? Visszatértek már a munkavállalók az irodába vagy még tervben sincs a visszaállás?

Korábban hazánkban az otthoni munkavégzési trend kevésbé volt elterjedt, mint Nyugat-Európában. Sok vezető még mindig abban hisz, hogy az alkalmazott az irodában a gép előtt ülve dolgozik csak igazán, home office-ban csak a “lazsálás” megy. Az új generáció számára azonban a távmunka sokszor már alapkövetelmény a munkahely keresésekor, nem hiába sok cég már az álláshirdetésben is kiemeli, hogy home office-ra van lehetőség. Legalábbis hirdette a pandémia előtt.

Március óta a távmunka intézménye hatalmas változáson ment keresztül. Az éveken át tartó lassú és fokozatos átállás helyett egyik napról a másikra kellett váltanunk. Élesben lett tesztelve az irodai dolgozók otthoni munkavégzési rendszere és a teszt eredménye önmagáért beszél. Sikeresen vettük az akadályokat, nem állt le az élet otthoni irodákban sem, sőt több helyen a produktivitás szárnyalásáról beszélhettünk március és május között. Az ingázók az utazással töltött időt gyakran munkavégzésre fordították, általános trend volt, hogy megnőtt a ledolgozott munkaórák száma. Azonban a nagy hajtás közepette a helyzet könnyen a visszájára is fordulhatott, a magánélet és a munka közötti határok elmosódásával sokan mentális gondokkal is szembesültek a karantén ideje alatt.

De mit is gondolnak a távmunkáról a „tesztalanyok” szűk félévvel a nagy átállás után? A saját felméréseink szerint az ügyfeleink 79%-a a járvány okozta megváltozott élethelyzetben tapasztalt jó dolgokat is, amelyeket nem szeretnének a járvány után elveszteni. A rendszeres és kiterjedt home office lehet az egyik, amihez ragaszkodhatnak.

A Lounge Group szintén hazai kutatása szerint a munkavállalók negyede mindenképp szeretné, hogy a járvány lefutása után is legyen lehetőség a távmunkára.

A LinkedIn és a Marie Claire közös felmérésében a brit lakosságot kérdezte a távmunkáról. A reprezentatív kutatás szerint a dolgozók majdnem kétharmada szeretné megtartani a home office lehetőségét. A válaszadók negyede két napot (ide tartozom jómagam is), míg másik negyede három napot dolgozna otthonról.

Egy másik, a LinkedIn-en futott kérdőív 25 ezer, a világ minden tájáról származó kitöltőjének eredménye arról tanúskodik, hogy a home office a jövőben elengedhetetlen lesz az irodai munkák során. A Barclay Simpson cég által megkérdezettek 91%-a legalább két napot töltene távmunkával a jövőben.

A home office-szal tehát köszönjük szépen jól vagyunk és maradhat. A Google alkalmazottainak például 2021 nyaráig biztosan távmunkában kell dolgozniuk. Az Egyesült Királyság 50 legnagyobb munkaadójából 24-nek pedig még semmilyen terve nincs az irodába való visszatérés menedzselésére.

A távmunka a koronavírus-járvány lefutása után is velünk marad? Várhatóan igen. Meddig és milyen formában? Heti hány nap home office lesz a standard? Ezek már fogósabb kérdések. A címben feltett kérdésre a válasz szerintem az, hogy mindkettő. A home office amellett, hogy kényelmes, számos előnnyel járhat. Az ingázásra szánt időt lehet munkára vagy akár a családra is fordítani és az utazással járó károsanyag-kibocsátások is elmaradnak, ha otthon maradunk. Azonban az irodába való bejárást sem kellene teljesen elengedni. A személyes kapcsolatok hiánya hosszú távon a mentális egészségünkre lehet káros hatással.

A távmunka jelenség térnyerése nagyban átrendezi a fehérgalléros munkavállalók mindennapjait. Ez a folyamat hatással lesz a szociális életünkre (csapatépítések), a környezetünkre (ingázók károsanyag-kibocsátása) és az irodapiacra (szűkülő kereslet, közösségi irodák) is. A lehetséges jövőbeni trendekről, a távmunka hosszú távú hatásairól a következő blogbejegyzésemben fogok írni.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.