POS terminálok száma Magyarországon

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A bankkártyák és a hitelkártyák terjedésével korábbi bejegyzéseimben foglalkoztam, amelyek itt és itt találhatóak. A fizetési kártyák terjedéséhez az ATM-hálózat bővülése mellett az is hozzájárult, hogy rendelkezésre állt megfelelő számú terminál, ahol a kártyákkal tudunk fizetni. Ezek a POS (Point of Sales) terminálok, amelyek segítségével a kereskedők bank- vagy hitelkártyát is el tudnak fogadni a fizetés lebonyolításához.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-től negyedévente közli a POS terminálok számának alakulását Magyarországon. Míg 2014 első negyedévében még csak 89 ezer terminál létezett Magyarországon, addig 2019 második negyedévére ez a szám 147 ezerre nőtt. Ez 65 százalékos növekedésnek felel meg. A legerőteljesebb emelkedés 2017 harmadik és negyedik negyedéve között látható, ebben az időszakban 12 ezerrel darabbal nőtt a kártyát elfogadó terminálok száma Magyarországon; amihez nagy mértékben hozzájárult a POS terminálok telepítését támogató kormányzati program (itt). Ezután következett egy kisebb csökkenés, de 2018 második negyedéve óta kisebb volumenben ugyan, de emelkedés látható a POS terminálok számában.

Korábban írtam róla itt, hogy a bankkártya-technológia is fejlődik, ugyanis megjelentek az érintésmentes fizetést lehetővé tevő kártyák is, melyek használatánál itthon az 5.000 Forint alatti vásárlások többségénél nem szükséges a PIN kódot megadni (PayPass kártyák). Ennek a technológiának az elterjedéséhez is szükség volt a megfelelő infrastruktúra kiépítésére.

Míg 2014 első negyedévében még csak 34 ezer, addig 2019 második negyedévében már 128 ezer darab olyan POS terminál van üzembe helyezve, ahol a PayPass kártyákat is elfogadják. Ez több mint háromszoros növekedés 5 év leforgása alatt.  2014 első negyedévében a terminálok 38 százaléka, míg 2019 második negyedévében a terminálok már 87 százaléka fogad el érintésmentes fizetést lehetővé tevő kártyát. Ma már általános jelenségnek számít, hogy azokban a boltokban, ahol bank- vagy hitelkártyát elfogadnak, ott lehetséges érintésmentes kártyával is fizetni.

A kormányzat oldaláról fontos törekvés, hogy a fizetések minél nagyobb hányada terelődjön elektronikus csatornára és minél kisebb legyen a készpénzzel történő fizetések száma. Ebben segíthet a POS terminálok számának további növekedése; amelyhez jelenleg is aktív ösztönzőket biztosít a kormányzat. Ezenfelül a havi két díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó szabály és a tranzakciós illeték mértékének módosítása is hozzájárulhat az elektronikus úton történő fizetések terjedéséhez és a készpénzhasználat csökkenéséhez.

Forrás: MNB, Pénzforgalmi táblakészlet

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.