USA tőzsdéi világviszonylatban is kiemelkedően teljesítettek tavaly

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

2020-ban a koronavírus okozta aggodalmak határozták meg a tőzsdeindexek mozgását. Az év elején történelmi csúcsra kapaszkodtak, majd a koronavírus első hullámának kirobbanásával egyidőben zuhanás indult a piacokon.

A tengerentúli börzéken néhány hétig tartott a mélyrepülés, majd március második felében elpattantak a mélypontról az indexek és azóta is tart az emelkedés. Ha az amerikai tőzsdemutatók tavalyi teljesítményét nézzük, akkor a Nasdaq teljesített a legjobban, összesen 52,7%-ot emelkedett. Eközben a Dow Jones 43,6%-kal, az S&P500 index pedig 16,2%-kal került feljebb 2020-ban. Amennyiben a márciusi mélypontokhoz viszonyítjuk az emelkedést, akkor még impozánsabb számokat láthatunk. A Nasdaq indexe csaknem duplázott, az S&P500 75%-ot, a Dow Jones 71,2%-ot ralizott.

Világviszonylatban is kiemelkedően teljesített az USA mint régió, az egyes országok vezető indexei közül a nigériai index teljesített a legerősebben 50%-os emelkedéssel, ezt követte a dél-koreai Kospi, amely 31%-kal került feljebb a tavalyi év során.

Az indexek stabil emelkedésével párhuzamosan a P/E-alapú értékeltség is folyamatosan növekedett. Az alábbi grafikonon látható, hogy az S&P500 értékeltsége a 27-es szint fölé emelkedett, amely 2000 óta nem látott szint. A P/E mutató dinamikus emelkedésének oka, hogy az árfolyam emelkedését nem követte az az eredményvárakozások stabil emelkedése.

Az ábra szerint 2013 óta az értékeltség stabilan az átlag körül szórás +/-1-szeres sávjában maradt, de ez tavaly megváltozott. Így nem árt szem előtt tartani, hogy a történelmi árfolyamokat jelenleg történelmi értékeltségi szintek kísérik.

Forrás: Bloomberg

A hazai börze nem tudott kiemelkedni a tavalyi teljesítményével. A BUX-index a 2020-as évet nézve -8,8%-ot veszített értékéből, ezzel nemzetközi szinten az egyik leggyengébben teljesítő index volt. A régiós indexek hajszálnyival jobban teljesítettek, de lényegében hasonló mértékű mínuszban zárták az évet, mint a BUX (lengyel WIG20 -7,7%, cseh PX50 -8%). A BUX az év nagy részében ugyan gyengén teljesített, de novemberben egy éles fordulatot követően ralizni kezdett az index árfolyama. 2021 elején is folytatódott az emelkedés, így a BUX már több, mint 40%-ot emelkedett az őszi mélypontjához képest.

A BUX index P/E-alapú értékeltségét ábrázoló grafikon alapján az index tavaly tavaszi mélypontján az értékeltség is több, mint 10 éves minimumra zuhant. Ezt követően az index értékeltsége az árfolyam-emelkedéssel párhuzamosan növekedni kezdett. A BUX-index alig 3%-ra van a történelmi csúcsától, így nem meglepő, hogy az értékeltség is csúcsközelbe emelkedett.

Forrá: Bloomberg, MKB

A 2021 úgy indult a piacokon, ahogy a tavalyi év véget ért, vagyis folytatódik az emelkedés, és ez igaz a hazai és a tengerentúli börzékre is. A hazai börze a tavalyi év első felében alulértékelt volt, de a történelmi csúcs közelébe történő emelkedéssel ez megváltozott. Még mindig nincs csúcson a P/E-értékeltség, amely teret jelent az árfolyamnak.

Az USA-ban azt is érdemes figyelembe venni az értékeltségi szintek elemzésekor, hogy az amerikai 10 éves hozam rekordalacsony szinteken tartózkodik, amely magasabb értékeltségi szinteket indokol minden más tényező változatlansága mellett. Így egyelőre a rekord értékeltségi szintek mellett is lehet még tere az árfolyamnak, de azt is szem előtt kell tartani, hogy tavaly március óta nem volt nagyobb korrekció az USA piacain. Korábbi tapasztalatok alapján, ha elindul a profitrealizálás, akkor rövid idő alatt intenzív esések tudnak kialakulni, ezért továbbra is érdemes óvatosnak maradni.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.