Londoni körkép: merre tovább befektetések?

  • Danube Capital Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, Mary Poppins … LONDON!

Blöff (2000)

A Brexit közel 3,5 éve tartja sakkban az Egyesült Királyságot, ennek ellenére London továbbra is őrzi kiemelt szerepét a globális pénzügyi vérkeringésben. A múlt héten részt vettem egy nívós befektetési konferencián; ahol az iparág nagyjai beszéltek a jelenlegi kihívásokról, illetve a jövőbeli lehetőségekről. Számomra különösen szívmelengető volt, hogy a több száz milliárd eurónyi vagyont kezelő társaságok első embereitől pontosan azok a gondolatok köszöntek vissza, amelyekről a Danube Capital blogján folyamatosan publikálunk.

A konferencia zártkörű előestéjén a felvezetést Lorenzo Bini Smaghi, az ECB korábbi kormányzója tartotta, aki arra mutatott rá, hogy a Brexit esetében nem a szétválásról, hanem a későbbi újraegyesítésről érdemes gondolkodni; mert az Egyesült Királyság számára kulcsfontosságú a kontinentális Európával meglévő szoros kapcsolat megőrzése.

A konferencia minden panelbeszélgetésében visszaköszönt az ESG, azaz a környezettudatos befektetések témája. Bár egyes szakértői vélemények szerint a befektetőknek végső soron a hozam a legfontosabb tényező, az iparágban mégis nagyobb léptékben tekintenek erre a tényezőre:

  • globálisan közel 30 ezer milliárd dollárnyi eszköz érintett az ESG tekintetében (Magyarország államadóssága 100 milliárd dollár körül van);
  • a globális vagyonkezelők ötfokozatú skálán értékelik a vállalatokat annak alapján, hogy mennyire környezettudatosak, milyen mértékben tekinthető CO2-semlegesnek a tevékenységük, milyen lépéseket tesznek ebben az irányban;
  • a globális vagyonkezelőknél külön csapatok foglalkoznak a környezettudatos befektetésekkel, az elemzők és a vagyonkezelők esetében is vannak elvárások az egyes portfóliók kialakítása során;
  • az energetikában a multinacionális vállalatoknál a menedzsment kompenzációja részben ahhoz van kötve, hogy a csoport mennyire mozdul el a megújuló energia irányában, amely a fenntarthatóság záloga;
  • illetve bizonyos vállalati kötvények esetében a vállalati kötvény kamata függ attól, hogy a vállalat milyen mértékben strukturálja át működését a megújuló energia irányába.

Szintén kiemelt témává vált a passzív befektetések világa, amely 2019 sztárja és amelyről részletesen itt publikáltunk. A passzív befektetés két legfontosabb előnye az elmúlt években az alacsony költség és a jó teljesítmény volt, ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy visszapillantó tükörből nézve nem lehet autót vezetni. Ezért különösen fontos kérdés, hogy egy nagyobb tőzsdei hullámzásban hogyan viselkednek ezek az eszközök.

Míg a passzív befektetés előtérbe került, az aktív befektetés indokolatlanul háttérbe szorult; ugyanakkor a portfóliókezelők, befektetési szakértők előnye pont az, hogy egy nagyobb hullámzás közepette is higgadtan tudnak válogatni az alulárazott eszközök között. Nem beszélve arról, hogy a passzív befektetési platformok az ESG előtérbe kerülésével nem biztos, hogy ki tudja válogatni a környezettudatos befektetéseket; azaz aki csak ebbe fektet, az szuboptimális portfóliót hozhat létre.

Hasonló gondolatok hangzottak el a vállalati kötvények vonatkozásában is, ezek esetében sem láttuk még az eszközök teljesítményét egy nagyobb tőzsdei hullámzás során, holott itt is sok esetben látunk feszített árazásokat.

Az olcsó pénz és a zéró kamatok kora a zártkörű és nyilvános befektetések világát is érinti, a korábban zártkörűen működő start-up vállalkozások tőzsdére menetele (IPO) váratlan fordulatot hozott az idei évben; mivel az érintett cégek mindössze 25%-a volt nyereséges, utoljára 2000-ben volt ilyen alacsony a mutató. Mindez azért fontos, mert a befektetések esetében különösen fontos a sztori és az értékteremtés folyamata, annak fenntarthatósága; ezen tényezőkről itt publikáltunk részletesen.

A konferencia tanulsága, hogy nem kell Londonba mennie annak, aki a világ gazdasági eseményeit és tőkepiaci folyamatait szeretné megérteni; elegendő ha velünk – azaz a Danube Capital szakértőivel – marad és figyelemmel kíséri publikációinkat.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.