Nagyot durrantak év végén a lakáspiacot érintő intézkedések – mi várható 2021-ben?

  • Bódia Lilla Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

Szilveszter közeledtével megszokhattuk, hogy megszaporodnak a tűzijátékok, de a tavaly októbertől berobbanó otthonteremtési intézkedésekre talán senki nem volt felkészülve. A tavalyi év második felét ingatlanpiaci szempontból még az határozta meg, hogy vártuk a rozsdaövezeti program részleteit, de ehelyett teljesen más programok bontakoztak ki. Az év végét még a bejelentett programok 2021-es indulása miatti esetleges kivárás jellemezte, a csodát mindenki január 1-től várta. És ha valakinek esetleg újévi fogadalom helyett kívánsága lett volna, most az is örülhet. Miért is?

Fél évet nyertek az új lakást építők az energetikai megfelelés szempontjából

Az ÉVOSZ 2020 november közepén kiadott helyzetértékelésében tett javaslatot egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy a koronavírus-járvány következtében fellépő csúszások miatt az eredetileg 2021. január 1-től szigorodó épületenergetikai előírások fél évvel később lépjenek hatályba. Az év utolsó napjaiban jelent meg a hivatalos információ arról, hogy ez valóban így lesz és a veszélyhelyzet idejére lazítottak egyes építési szabályokon. A nagyobb méretű családi házakat vagy a legfeljebb 1000 négyzetméteres, hatlakásos társasházakat egyszerű bejelentéssel lehet építtetni február elejéig.

Csökkent a lakásáfa új építés esetén, azonban a rozsdaterületek kijelölése még várat magára

2021. január 1-től visszatér és hat évig velünk marad a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs, feltéve, ha az építési engedély 2022 végéig véglegessé válik. Egyébként a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően az ezeken a területeken épített ingatlanok áfája is 5 százalék lesz, viszont időkorlát nélkül, nem csak lakóingatlanokra vonatkozóan. Azonban a rozsdaövezeti programot egyelőre még mindig bizonytalanság övezi. 

CSOK-osok előnyben

A Családi Otthonteremtési Kedvezményre jogosultak, és a lehetőséggel élő háztartások számos segítséget kapnak 2021-ben is: új vagy használt ingatlan vásárlása esetén illetékmentesség, visszaigényelhető áfa, kibővített felhasználási cél akár többgenerációs otthonok létrehozására is.

Otthonfelújítás vissza nem térítendő támogatása akár kedvezményes hitellehetőséggel

A legalább egy gyermeket nevelő családok számára 2021-től legfeljebb 3 millió forintig az állam átvállalja otthonuk felújítási költségeit a feltételeknek való megfelelés esetén. Sőt azok, akiknél a felújítás előfinanszírozása nem tudna önerőből megvalósulni, 2021 februártól államilag kamattámogatott otthonfelújítási hitelt is igényelhetnek. Ennek kapcsán a bankok már dolgoznak a vonatkozó termékek kialakításán, sőt vannak olyan pénzintézetek, amelyek dedikált fedezetlen személyi kölcsönökkel vagy egyszerűsített piaci kamatozású hitelekkel is készülnek.

Mindezek hogyan hathatnak az építőipar teljesítményére és lakáspiacra?

A tavalyi év végét a 2021-ben induló kedvezmények és támogatások miatt ugyan a kivárás jellemezte keresleti oldalon, azonban az új lakások kínálata már év végén jelentősen megugrott az előző havi és az előző évi adatokhoz képest is. Ennek oka, hogy a fejlesztők egyre inkább a tervezőasztalról dobják piacra projektjeiket. De nem csak az új építések kapcsán vettek lendületet a kivitelezők, hiszen számos felújítási munkához kapcsolódó tevékenységet hirdetnek már az otthonfelújítási programhoz kapcsolódóan.

A lakásfelújítás támogatása a lakóépületek minőségének javulásához vezet, az új építések ösztönzésével pedig növekedhet a lakásállomány megújulási rátája is. Az áfakedvezmény és az otthonfelújítás támogatása miatt várhatóan növekszik majd az építőipari kapacitások iránti kereslet, amely további csúszásokhoz, munkaerő- és építőanyag-költség emelkedéshez vezethet. Az elkövetkezendő években jelentősebb adminisztrációs teher és tervezési, illetve ellenőrzési kapacitás szükséges a minőségi színvonal fenntartása és a szabályoknak való megfelelés érdekében.

2021 a stagnálás éve lesz?

Az állami támogatások 2021-től felpörgethetik a lakásépítést és felújítást, az elkövetkezendő években jelentősen emelkedhet a kereslet az új építésű, vagy a néhány millió forintból felújítható ingatlanok iránt. A CSOK-kal vásárlók illetékmentessége pedig a használt lakások piacát is élénkítheti, melyek összességében árfelhajtó hatással lehetnek. Egyes szakértők szerint a lakásárak szárnyalásától, de a tavalyihoz hasonló, további jelentős visszaeséstől sem kell tartani 2021-ben (elsősorban Budapesten).

Várakozások szerint a 2019-es évtől továbbra is elmaradó, a 2020-as évhez közelítő lakáspiaci tranzakció valósulhat meg 2021-ben. Az új lakások számát szintén a tavalyihoz hasonlóra, mintegy 17 ezerre becsülik, amely idén is csak 18 ezer körüli lakásátadásra nőhet. A koronavírus-járvány következtében felértékelődtek a nagyobb életteret biztosító ingatlanok, és 2020-ban nagyobb kereslet volt a jó lokációval rendelkező területek iránt is, amely tendencia várhatóan folytatódni fog.

Egy szó, mint száz: örülhet, akinek lakáscélokhoz kapcsolódott újévi fogadalma

2021-ben jelentős tehertől mentesülhetnek azok, akik a szabályoknak, előírásoknak megfelelően, a lehetőségeket maximálisan kihasználva vágnak bele terveik megvalósításába. És talán az idei év végén már új, vagy felújított otthonukban bonthatnak pezsgőt azok, akik most a híreket, közlönyöket, banki tájékoztatókat és az eladó ingatlanok listáját vagy kivitelezői hirdetéseket bújva próbálnak a számukra lehető legjobb lehetőséggel élni.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.