2021-ben jobb lesz, az idei év a lakásfelújítás éve lesz!

  • Gál Nikoletta Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Januári online kutatásunk eredményei alapján az MKB Bank megkérdezett lakossági ügyfelei a 2020-as évet sokkal rosszabbnak értékelik az ország szempontjából, mint a saját maguk szempontjából. Nagy a várakozás abban a tekintetben, hogy a válaszadók számára személyesen a 2021-es év jobb lesz (66%).

Ugyanakkor a világgazdaság 2021-es erősödésében, sőt a magyar gazdaság 2021-es erősödésében sem bíznak a válaszadók (a megkérdezettek mindössze 40%-40%-a bízik ebben).

Érdekesség, hogy a válaszadók továbbra sem gondolják reálisnak, hogy az ország gazdasága a koronavírus-járvány után maradéktalanul felépül és abban sem, hogy az élet visszatér majd a korábbi ,,normális” kerékvágásba.

A járvány korábbi időszakához képest mégis optimistábbak a várakozások. A második hullám kezdetéhez képest növekedett azok aránya, akik nem tartanak már a jövőben a járvány negatív gazdasági hatásaitól. 

Hogyan változik a következő 6 hónapban a háztartás jövedelme? (átlagok)

A lakossági ügyfelek a járvány kitörése óta először várnak pozitív változást a saját háztartásuk jövedelmében: a felmérés alapján 2%-os növekedésre számítanak a következő félévben ebben a mutatóban. A legalacsonyabb jövedelmű rétegeket (150 ezer Ft/hó alatti egy főre eső jövedelem) viszont továbbra is erősen sújtják a járvány negatív gazdasági hatásai. Hónapról-hónapra átlagon felüli érintettséget mérünk.

Januárban 38%-nál csökkentek a bevételek ebben a körben. De volt olyan hónap is (tavaly szeptember) amikor ennek az alacsonyabb jövedelmi rétegnek az 50%-a jelezte, hogy már csökkentek a bevételeik.

2021-ben a megkérdezett banki ügyfelek 32 százaléka tervez lakásfelújítást, átépítést. Erre a célra jellemzően 1-5 millió forintot terveznek költeni. Bár ezek még nem a biztos tervek, de így is azt mondhatjuk, hogy 2021-re várhatóan sokan terveznek ingatlan felújítást, átalakítást.

Ingatlan vásárlását vagy építését az ügyfelek 17 százaléka tervez és erre a beruházásra 20-40 millió Ft közötti összeget terveznek elkölteni. Autó vásárlását a megkérdezett ügyfelek 19 százaléka tervez, jellemzően 1-5 millió Ft és 5-10 millió forint összegben.

Azok az ügyfelek, akik terveznek felújítást vagy ingatlan vásárlást, építést, azoknak a 39 százaléka tervez ehhez állami támogatást is igénybe venni. A támogatás melletti önrészt jellemzően saját forrásból (83%) tervezik finanszírozni, de 28% egyéb hitelt is tervez felvenni.

Az MKB Bank 2020. május óta online kutatás keretében vizsgálja, hogyan alakul a lakossági ügyfelek munkaerő-piaci helyzete, pénzügyi bevételei és kiadásai a koronavírus járvány hatására. Jelen kutatás 2021. január 5-11 között zajlott és 635 ügyfél válaszolt a kérdőívre. A vizsgált minta eredményei tehát nem a magyarországi lakosságra, hanem az MKB Bank ügyfélkörére vonatkoztathatók.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.