Demokrata vs. republikánus gazdaságpolitika: számít, hogy ki az elnök?

  • Németh Viktória Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 9 perc   

Az amerikai elnökválasztás kapcsán kiemelt figyelem övezi a jelöltek vitáját. A hét folyamán sor került az első fordulóra, ám Biden és Trump vitáját minden idők legrosszabbjának tartják a személyeskedő hangvétel elburjánzása miatt. A konkrét tervek, gazdaságpolitikai kérdések így háttérbe szorultak. A két nagy párt azonban olyan évszázados múltra visszatekintő intézmény, amely determinálja a jelöltek várható gazdaságpolitika irányait.

Azonban az aktuális történelmi helyzet mindig hozhat kisebb-nagyobb csavarokat a trendekben (jelen esetben a nagyhatalmi harc Kínával és a koronavírus-járvány). Másrészt mindkét párton belül vannak olyan szárnyak, amelyek a fővonaltól némileg eltérő ideológiát képviselnek, az elnökjelöltek előválasztási rendszere ezért is olyan fontos. A különböző irányzatoknak végül egy jelölt mögé kell beállniuk és őt kell támogatniuk.

Milyen a demokrata gazdaságpolitika?

Általában a demokrata politikát tartják az európai szemszögből könnyebben átérezhetőnek, társadalmilag érzékenyebbnek. Erre lehet példa az Obamacare egészségügyi reform, amely kiterjesztette a betegbiztosítási rendszert. Eközben Amerikában ez a lépés éles ellentéteket szült és sokan a szocialista irányba való elmozdulásnak tekintették. Obama elnöksége után megválasztott republikánus Donald Trump ezt a csomagot vissza is vonta.

A példa azt is szemlélteti, hogy a demokraták kiterjedtebb állami szerepvállalásban gondolkoznak, nagyobb újraelosztásban és közös teherviselésben. Gazdasági értelemben vett egyenlőségre törekszenek. Ez általában a többkulcsos, progresszív adórendszerben nyilvánul meg, ahol a gazdagok magasabb adókulccsal adóznak. Az így generálódó magasabb adóbevételek pedig alapot biztosítanak arra, hogy a társadalom biztonsági hálóját kiterjesszék a sérülékenyebb csoportokra (szegények, családok, szélesebb rétegek hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz), emellett több a forrás juthat a közoktatásra, a felsőoktatásban pedig több lehet az állami ösztöndíjas hely. A társadalmi kérdések gazdasági hátterének biztosítása mellett fontosak még a környezeti és fenntarthatósági szempontok, illetve a kapcsolódó gazdasági ágazatok fejlesztése, például a hagyományos energiahordozókról a megújulókra való áttérés. A kereskedelem területén pedig inkább a szabadkereskedelmen és együttműködésen alapuló rendszert tekintenek mintának.

Mi a Biden-féle irányvonal?

Joe Biden alapvetően klasszikusnak tekinthető demokrata programmal indul a választásokon: társadalmi egyenlőség, zöld program, magasabb állami újraelosztás, magasabb adókulcsok, több állami támogatás. Ugyanakkor Bidennek is reagálnia kell arra a jelenségre, hogy az amerikai nagyhatalmi pozícióra árnyékot vet Kína gyors léptékű fejlődése. A protekcionista gazdaságpolitika elemei sajátos módon a demokrata jelölt esetében is megjelennek, Made in America jeligével. Eltérés inkább abban mutatkozik, hogy a demokrata jelölt a kereskedelmi háború helyett szövetségesi rendszeren keresztül gyakorolna nyomást Kínára. Biden jelenleg a népszerűbb elnökjelölt, de programjára árnyékot vet a jelentős adóemelés lehetősége, amely kivitelezhetőségét (a már most formálódó jelentősebb ellenállás miatt) elkezdtek megkérdőjelezni.

Milyen a republikánus gazdaságpolitika?

A republikánusok sokkal inkább a kisebb állam hívei és szabadpiaci alapon gondolkoznak. Az egyéni teljesítmény és a gazdasági növekedés kerül a középpontba. A kisebb állam kisebb költségvetéssel, illetve mérsékeltebb adószinttel jár együtt. Az állam gondoskodó szerepe helyett az egyéni felelősségvállalás hangsúlyos. Így ez esetben az állami bevételek alacsonyabbak, a vállalatoknál és háztartásoknál több jövedelem marad és saját felelősségük, illetve szabadságuk, hogy mire költik. Az államnak is kisebb mozgástere marad szociális támogatásokra (szűk egészségügyi ellátórendszertől a tandíjak önerőből való fizetéséből).

A republikánusok szerint a privát szektor sokkal hatékonyabban tudja eldönteni, hogy mi életképes a gazdaságban és mi nem. Ugyanakkor a republikánusoknak is van olyan vonulata, amely munkaerőpiaci programok és munkahelyteremtés híve. Emellett az iparágak védelme, vagyis a protekcionista gazdaságpolitika gondolata is belefér a republikánus elképzelésekbe, ahogyan a regnáló amerikai elnöknél is látjuk. A zöld gazdaság kérdése megosztja a republikánusokat, de a jelenleg regnáló elnök mindenképpen a keményvonalasabb irányzathoz tartozik, amely lényegében az ember által okozott klímaváltozás kérdésével nem számol.

Mi a Trump-féle irányvonal?

Donald Trump, ahogyan nem rendelkezik elnökségét megelőzően politikai pályafutással, programjában is inkább kívülállónak (outsider) tekinthető a republikánusok között. A regnáló, republikánus elnök megosztó személyisége mellett a protekcionista politikájáról vált ismertté, amelyhez klasszikus republikánus elemek is társulnak: alacsonyabb állami újraelosztás (alacsonyabb adók, kisebb állami kiadások). Sajátos módon ez kiegészül munkahely-teremtésre irányuló elképzelésével: az olcsóbb munkaerővel rendelkező országokból hazatelepítendő iparral és az amerikai gazdaság vámokkal való védelmével. Ahogy korábbi blogbejegyzésünkben rámutattunk, ez a program az alacsonyabb vállalati adókkal még mindig kedvezőbb lehet a vállalatoknak.

Mit mutatnak a gazdasági számok?

Az elmúlt 30 évet tekintve, vagyis a hidegháború lezárulása óta, öt amerikai elnök követte egymást (idősebb George Bush egy ciklusa, majd két-két ciklusa Bill Clintonnak, a fiatalabb George Bushnak és Barack Obamának, majd Trump négy éve következett). Ez négy republikánus és négy demokrata ciklust jelent. Az USA gazdasági növekedése egyedül Bill Clinton alatt haladta meg a világ átlagát, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezt nem csak a belpolitika befolyásolta.

Az egyedüli szuperhatalomként működő Amerika fénykora volt az időszak, amikor jelentős globális expanzióra volt képes. A következő két elnök alatt nyílni kezdett az olló és az USA egyre inkább elmaradt a világ növekedési átlagától. Ebben közrejátszott a dot-com válság, a fejlett piacok 2000-es évek eleji recessziója, majd a 2008-as pénzügyi krízis is. Donald Trump elnöksége alatt valamelyest zárult az olló, még a koronavírus-járvány hatásaival együtt is. Az viszont kétségtelen, hogy a járvány nagyban visszavetette a megelőző évek teljesítményét.

Az ábra az egyes elnökök pártállása szerint mutatja a gazdaság teljesítményét, a piros keret a republikánus, a kék a demokrata. Az utolsó ciklus esetébe a körök azt mutatják, hogy alakulhatott volna a trend koronavírus nélkül.

Az USA államadóssága mindeközben az elmúlt három évtized alatt majdnem megduplázódott, 60% körüli szintről 106% fölé emelkedett. A trendek itt is szorosan összefüggnek a konjunktúra-ciklussokkal, az 1990-es évek virágzó időszakában 55%-ig csökkent az adósság, majd a krízisek alatt jelentősen emelkedett. Így lesz ez a koronavírus-járvány hatására, de az előrejelzések még igen képlékenyek az USA növekvő adósságával kapcsolatban.

Az USA külkereskedelmi adatai meglepőek: a világátlagnál jóval kisebb az exportja és importja a GDP-hez viszonyítva: 20-30% között mozgott 1990 óta, míg a világátlag 40-60% között alakult. Az USA gazdasága az elmúlt években tényleg zártabb lett (26% körüli), de ez a folyamat meglepő módon már Obama alatt elkezdődött.

Kinek és miért lehet fontos egyik vagy másik jelölt győzelme?

Lehet, hogy az USA teljes gazdasági teljesítménye szempontjából kisebb jelentőséggel bír, melyik párt jelöltje nyer. Az egyes ágazatok esetében mégis más-más fejlődési utat jelölhet ki, hogy melyik irányvonal lesz a meghatározó a következő négy évben. Mivel az USA még mindig a világ vezető gazdasági és technológiai nagyhatalma, így az általa kijelölt fejlődési irányokat érdemes figyelemmel kísérni a magyar gazdaság szempontjából is. Blogsorozatunk korábbi részeiben már beszámoltunk az elnökválasztás tőzsdei, technológiai illetve agrárgazdaságra és élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásairól. A jövő héten is folytatjuk blogsorozatunkat a tőzsdei hatások elemzésével.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.