Energiaárrobbanás: okok és következmények

  • Németh Viktória Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 9 perc   

Az elmúlt hónapokban jelentősen nőttek a globális energiaárak, az elmúlt hetekben ráadásul robbanásszerűen ugrottak. Október elején soha nem látott magasságba emelkedett a gáz ára Európában (ld. alábbi ábra). Így például története során először átlépte a megawattonkénti 100 eurót a holland gáztőzsdén a földgáz jegyzése. Ez a fogyasztói árakra is kihat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 4,3%-ra gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése augusztusban a júliusi 4,2%-ról. Az energiaárak emelkedése 2021 augusztusában az elmúlt bő másfél évtizedben, vagyis 2008 szeptembere óta a legnagyobb volt (18%), a júliusi 17,4% után szeptember-októberben pedig tovább hevültek az energiaárak.

Mi mozgatja a földgáz árát?

A földgázra mint energiahordozóra a közgazdaságtani törvényszerűségeken kívül (kereslet és kínálat) más tényezők is hatnak. A földgáz ún. stratégiai erőforrás vagyis a gazdaság működése szempontjából kulcsfontosságú természeti kincs. Az energiatermelésen múlik a teljes gazdaság működése, a termelés, gyártás, a szállítás, de még a szolgáltató szektornak is szüksége van energiára. Gondoljunk például csak a digitalizációra, amely szintén nem működhet energia nélkül.

Ugyanakkor hosszútávon az energiahordozók (például fosszilis energiahordozók) végesek, illetve a károsanyag-kibocsátáshoz is hozzájárulnak. Ezzel egyre sürgetőbb kérdéssé válik a jövő, hogy mivel helyettesíthetőek a korábbi fosszilis energiahordozók. Nemzeti és nemzetközi stratégiák és dokumentumok születnek azok fokozatos kivezetésére, és megújuló erőforrásokra való átáramlásra. E kérdések összessége rávilágít arra is, hogy az energiahordozókról mint a földgázról való gondolkozás politikai, illetve geopolitikai kérdés is. Másrészt azt is láthatjuk, hogy a földgáz árának hirtelen megugrása, miért jelent lélektani határt, illetve váltott ki a kétségbeesést, amely további magaslatokba lökte a termék árát.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy az egyes energiahordozók árának emelkedése nem önmagában álló jelenség. A járvány utáni gazdasági újranyitás felpörgette a gazdaság legkülönbözőbb szektorait, így az energia-igényt is. Ez más energiahordozók árára is, mint a kőszén vagy a kőolaj.

Milyen tényezők állnak az árrobbanás háttérében?

Kereslet-kínálat: az egyik fontos tényező az energiaárak emelkedésében a gazdasági kilábalás, a kereslet élénkülése, főleg Ázsiában, azon belül is Kínában. Az újrainduló ázsiai gazdaságoknak megnőtt a gázkereslete, megemelkedtek az árak, ennek hatására a szabad LNG források Ázsiába irányultak Európa helyett, ez felhajtotta a TTF jegyzést (holland gáztőzsde).

Ezen felül Európában alacsony volt a tárolt gázmennyiség – a tavalyi alacsonyabb gazdasági aktivitás következtében – amely hozzájárult az árak emelkedéséhez. Egyes elemzők szerint a gáztartalékok több, mint 20%-kal elmaradnak az ilyenkor megszokottól. Miközben az energiafelhasználás idei növekedése irányába hatnak az extrém időjárási körülmények, amelyek felhúzták az energia iránti keresletet (hűtés és fűtés egyaránt). Jelenleg az alacsony gáztartalékok a közelgő téli fűtési szezon előtt fenyegetően hatnak, mert a várakozások szerint kimondottan hideg téli időjárás várható.

Hosszútávú átalakulás az energiapiacon: Európa belső gázkitermelése drasztikusan csökkent: 12,5 Mrd m3-rel kevesebb volt 2021 január-augusztusa között (39,9 Mrd m3), mint 2019 hasonló időszakában (52,4 Mrd m3). A német villamosenergia-ár növekedésének egyik fő oka volt, hogy az idei szélenergiából származó villamosenergia-termelés – főként június-július időszakban – jelentősen lecsökkent.

Ellátási láncokkal kapcsolatos aggodalmak: pl. orosz gázszállítások elmaradása az ukrán tranzitvezetéken, amely a minimális szerződési mennyiség teljesítésében nyilvánult meg. Emellett Oroszország és az EU közötti szállításban az Északi Áramlat vezetéken keresztül érkező szállítások is korlátokba ütköztek. Az Északi Áramlat 1 és a Jamal vezetékek július végén kezdődött és augusztus elején befejeződött karbantartása miatt Oroszország kevesebb gázt exportált Európába. Miközben a Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezése is elhúzódik az engedélyezési eljárás elnyúlása miatt (itt már a két fél közötti viták is kirajzolódtak, ugyanakkor az orosz gázszállítás megindulása mindkét fél érdeke).

Emelkedik a szén-dioxid-kibocsátási engedélyek ára: az Európai Unió ambiciózusabb klímacéljainak hatására áremelkedésre vonatkozó várakozás alakult ki. Az így dráguló széndioxid-kvóták európai szinten jelentős termelői áremelkedést eredményeztek, amely fogyasztói inflációt generál. Továbbá a földgázár időközben annyira megnőtt, hogy a szénerőművek versenyképesebbé váltak, ami miatt tehát a kvóták iránti kereslet továbbra is stabilan fennáll.

Mi várható az energiaárakban?

Az Európai Bizottság és az elemzők várakozása szerint legalább jövő áprilisig magasan maradnak a gáz- és villamosenergia-árak. Piaci várakozások szerint hosszabb távon normalizálódhatnak az árak a következő években. Azonban a jelenlegi csúcsérték után csak jövőre várható az energiaárak csökkenése. A gázárak még a következő 6 hónapban csúcson lehetnek, mivel a tárolási kapacitás átlag alatti és jön a (hideg) téli fűtési szezon. A fűtési szezonban amúgy sem könnyű készletet kiépíteni. 2022 második negyedéve hozhat enyhülést, amikor már eshetnek az árak.

Globális gazdasági hatások

Az energiaárak drasztikus emelkedése a háztartásoknál hatással lehet a jövedelmekre, kiadásokra, csökkenti/visszafogja a keresletet. Ez esetben a tavaly, a járvány hatására megemelkedett (kényszer) megtakarítások jelenthetnek tartalékot. A fő kérdés a kormányzati beavatkozás és annak mértéke: jövedelmeket közvetlenül támogatja, megelőzi, hogy túlságosan nőjenek az árak. Közép távú megoldás lehet a megújuló energiákba és energiahatékonyságba való beruházás, valamint a határon átnyúló regionális földgázelosztás erősítése. Az ez irányú törekvésben az Európai Unió is támogatja a tagországokat.

További negatív gazdasági következmények közé közé tartozik, hogy az energiaárak emelkedése visszaveti az ipari termelést, valamint az ágazat válságból való kilábalását. Emellett negatívan hat a vállalatok profitjára. A nagy, energia felé vonatkozó kitettséggel rendelkező ágazat pl. a műtrágyagyártás, itt a gyártók már jelenleg csökkentik, de egyes esetekben akár le is állítják a termelésüket, így ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. Ugyanakkor nyertesei is vannak a mostani helyzetnek, mégpedig az energia- vagy földgáz-exportálók pl. Norvégia, Katar, Algéria vagy Oroszország.

Globális inflációs hatások

Az energiaárak átgyűrűzése a fogyasztói árindexbe nagymértékben függ az árak szabályozottságától (szabályozott/hatósági áras termékek, pl. Kínában, vagy pl. japánban hosszú távú szerződések vannak, így kisebb a hatás) és az inflációs kosáron belüli súlytól (az eurózónában és Japánban magas az arány).

Rövid távon az európai infláció emelkedését hozza magával az energiaárak emelkedése, piaci várakozás szerint több szcenárió is elképzelhető:

  • Kormányzati beavatkozás nélkül, mely védené a háztartásokat: gázárak hozzájárulása az inflációhoz 1-1,5 százalékpontnyi is lehet;
  • Már meglévő intézkedések Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és kisebb országokban (6 havi árbefagyasztás, ársapka az energiaárakra az alacsony jövedelmű háztartások esetében) következtében összességében 0,5 százalékpontnyi inflációs hatás várható a következő hónapokban.

Európa fundamentális gondja, hogy nehéz rövid távon diverzifikálni a villamosenergia forrásokat. Lehetséges megoldás, miszerint növelik a szénre épülő termelést (Németország még mindig nagy széntermelő), ez viszont ellentmond a zöldítésnek (főleg a németeknél a Zöld Párt jelentős befolyásra tehet szert az új kormányban).

Összességében elmondható, hogy a gázárak emelkedése jelentősebb hatással bír Európában, mint az USA-ban, mivel az USA jelentős LNG exportőr, nagy a piaci részesedése, ill. az USA belső piaca is nagy fogyasztó, de ide nem kell importálni. Addig Európa (és Ázsia) gázimportőr, valamint jelentős az inflációs súlya az energiaáraknak (a fogyasztói kosárban).

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.