Stabil maradhatott az infláció novemberben itthon

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

December 8-án, kedden publikálja a KSH a novemberre vonatkozó inflációs adatokat. Várakozásunk szerint a hazai infláció az októberi 3%-os értékről novemberben minimálisan, 3,1%-ra gyorsult (év/év alapon mérve, vagyis a 2020. novemberi a 2020. novemberihez viszonyítva). Előrejelzésünk szerint – bázishatásokból kiindulva – 2020 decemberében is 3% körül alakulhat az inflációs mutató, így novemberben és decemberben is teljesülhet az MNB inflációs célja (3%-os cél, 2-4% közötti toleranciasáv).

A novemberi inflációs adatra vonatozó becslésünk mögött több tényező is húzódik. A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony, továbbá az üzemanyagárak novemberben csökkentek októberhez képest. Ezenkívül az élelmiszerárak esetében enyhe emelkedésre számítunk novemberben (havi alapon), amelynek hátterében elsősorban a kukorica, illetve a búza árainak az emelkedése állhatott.

Előretekintve, a 2021-es inflációs lefutás igen hullámzó képet mutathat. Elemzésünk alapján, míg 2021 januárjában 3% alá is mérséklődhet a mutató, addig jövő áprilisban ismét felpattanhat 4% környékére, de ezt követően egészen szeptember-októberig nem várható tartósan magas infláció (a távoli időpont miatt itt a legnagyobb az előrejelzési bizonytalanság).

Hosszabb távon, a negyedéves inflációs mutatók esetében sem várható, hogy az infláció az előttünk álló években 4% fölé kerülne. Előrejelzésünk szerint az idei évben a hazai infláció 3,6%, míg 2021-ben 3,5% lehet, 2022-ben pedig elérheti a jegybank közép távú inflációs célját, a 3%-ot (éves átlagok, év/év alapon mérve).

Aktuális, októberi Makrogazdasági Kitekintőnk alapját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feltételezések határozták meg. A pandémia körüli bizonytalanság megmaradt, a megfelelő védőoltások kifejlesztéséig és beadásának megkezdéséig többé-kevésbé a mindennapi élet része marad a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak. Az oltással rendelkezők bővülésével párhuzamosan a korlátozások fokozatos feloldása is lehetővé válik.

Összességében elmondható, hogy a borúsabb gazdasági kilátások ellenére a hazai inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az elkövetkezendő években defláció a globálisan várható extrém alacsony inflációs környezet ellenére sem (az eurózónában 0% körüli infláció várható 2020-ban, és 2021-ben is csak minimálisan emelkedhet 1% fölé, éves átlagban).

A Danube Capital negyedévente vizsgálja felül makrogazdasági prognózisait, december közepén várható a következő helyzetértékelés és a friss előrejelzések. Az idei és a jövő évre vonatkozó inflációs prognózisunk esetében – a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján – lefelé mutató kockázatok láthatóak.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.