2021 a nagy remények éve: mit várhatunk a jövőtől?

 • Németh Viktória Szerző:
 • Közzétéve:
   Olvasási idő: 7 perc   

Január első munkanapjára virradtunk. Még talán egy másik világban járunk a szokatlan karácsony tapasztalataival és az újévi fogadalmak bűvöletében. Bizonyára sokan várták, hogy az ambivalens érzelmeket kiváltó 2020-as esztendőt hátra hagyjuk. Vannak, akik megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy az elmúlt év lezárult, míg mások életében régóta tervezett változások következtek be. Legyen szó az üzleti modellben bevezetett változásokról vagy a home office elterjedéséről.

Ugyanakkor ezekben a napokban még a várakozások és jóslások napjait éljük. A hagyományos bőségvarázsló népszokások mellett érdemes a közgazdasági előrejelzésekre is vetni egy pillantást. Vajon mit várhatunk a jövőtől?

Gazdasági előrejelzések 2021-re

Az ambivalens érzelmek mellett a bizonytalanság korszakát is éltük 2020-ban és ez több szempontból így maradhat 2021-ben is; legalábbis annak első hónapjaiban. A 2021-es esztendőre vonatkozó várakozások széles skálán mozogtak az elmúlt évben, elég ha a „milyen betűvel jellemezhető a kilábalás alakja” kérdéskörre gondolunk.

2020-ban már láthatóvá vált, hogy a „V” alakú kilábalásról lemondhatunk, tompább és hosszabban elnyúló lesz a gazdasági visszarendeződés grafikonra vetített alakzata; amelyet a járvány hullámaihoz kapcsolódó ingadozások térítenek el időnként. Ez azonban nem csak a gazdaság egészére, hanem az egyes ágazatok teljesítményét tekintve is igaz. Erről részletesebben a Danube Capital 2020-at összegző blogbejegyzésben számoltunk be.

A következő ábra két 2020 végi, nemzetközi szervezetek (Európai Bizottság, OECD) által készített előrejelzést mutat be. Ez alapján a fejlett világban, így az Egyesült Államokban és az Európai Unióban kisebb lehet a gazdasági növekedés 2021-ben (3-4%), mint amekkora visszaesést 2020-ban elszenvedtek (Eurózóna: 7-8% körüli, az USA 3-4%-os recesszióval számolhat).

Ugyanakkor a világ és a feltörekvő államok esetében már más a tendencia, képesek lehetnek ledolgozni a 2020-a válság hatásait. A világ átlagosan 4% körüli zsugorodás után hasonló arányú bővülést mutathat 2021-ben. Az átlagot a feltörekvők húzhatják felfele.

Kína feltörekvő nagyhatalomként még 2020-ban is képes lehetett pozitív tartományban tartani a GDP-változását (1-2%), az ország esetében dinamikus 7-8% körüli gazdasági növekedés következhet be idén. Ez azt jelenti, hogy az országok és régiók közötti gazdasági versengésben is tartósabb változás jöhet. A nagyhatalmi versengés tekintetében Kína nagyobb ütemben dolgozhatja le a hátrányát a fejlett világhoz és benne nagy riválisához, az USA-hoz képest. Így sok országnak és vállalatnak érdemes lehet újragondolni földrajzi viszonylatban vett orientációját.

Forrás: OECD, Európai Bizottság

Fontos szem előtt tartani, hogy a gazdaságok szerkezetében is változás történt a járvány hatására. E jelenség sem önmagában fontos. Az egyes szektorok a korábban megszokottól eltérő súllyal rendelkezhetnek (például a turizmus szerepe tartósan csökkenhet, míg az egészségipar vagy a környezetkímélő termékek piaca hangsúlyosabbá válhat). A GDP-hez való hozzájárulás mellett ez az adat a foglalkoztatási számokban is tükröződhet.

Sokaknak nem csupán munkahelyet kell váltaniuk, hanem ágazatot is. Vállalkozások esetében ez új üzleti tervet, de szélsőségesebb esetben teljes profilváltást is jelenthet. Másrészt olyan indikátorokra is kihat, mint az infláció: más termékeket vásárolunk, így átalakul az ún. fogyasztói kosár összetétele is. Ez szintén kihat a vállalkozások üzleti tervezésére.

A hazai kilátásokkal kapcsolatos várakozások

A bizonytalan helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot. Az eligazodásban segít a Danube Capital rendszeresen megjelenő Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője. Decemberi előrejelzésünkben 2021-ban 4,5%-os, míg 2022-ben 4,1%-os gazdasági növekedésre számítunk, idehaza. (Részletek: itt.)

2021 fontos nemzetközi eseményei

Az általános trendek mellett vannak bizonyos események, amelyek előre láthatóak (a lenti táblázat 2021 egyes mérföldköveit mutatja be):

 • Az új amerikai elnök hivatalba lépése – a gazdaságpolitikai várakozásokkal kapcsolatban korábban írtunk a Danube Capital blogján.
 • Érdemes majd a Fed és az új pénzügyminiszter, Janet Yellen lépéseire, és egymáshoz fűződő kapcsolatára figyelni. Yellen elismert szaktekintély, elfogadottsága is nagy, a befektetők és a szakszervezetek mellett a republikánusok is elfogadhatják. Piaci várakozások szerint jelölése azt sugallja, az ígért baloldali fordulat (pl. adóemelések) vélhetően a következő elnöki ciklusban nem valósul meg. Azonban az is valószínű, hogy a jelenlegi laza adózási és szabályozási környezet hosszú távon nem marad fenn.
 • A jegybanki kamatdöntő ülések esetében a laza monetáris politikai kondíciók fenntartását várjuk. Emellett fontos a fiskális és monetáris politika összhangja, illetve egyre nagyobb egymásra utaltsága.
 • A világ vezetőinek találkozói közül érdemes lesz figyelemmel kísérni a World Economic Forumot, ahol új részleteket ismerhetünk meg, hogy merre tarthat a világ a koronavírus-járvány után a világ vezetői szerint.
 • Emellett több európai választás is tartogathat érdekességeket. 2021 végén többek között fény derülhet arra, hogy az immáron 31 éve újra egyesült Németországot ki fogja irányítani, ki válthatja Angela Merkelt 16 éves kancellári hivatala után.

Továbbá érdemes kalkulálnunk néhány eseménnyel, amelyek szinten kihathatnak a gazdaságra. Valószínűleg a 2020-ban elmaradt olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság is helyet kap idén. Ugyanakkor az elmúlt időszak korlátozó intézkedései mellett még mindig kérdéses, hogy olyan szektorokra, mint a turizmus, stimulálóan hat-e.

Mit üzenünk a hazai vállalkozónak 2021-re?

Érdemes szem előtt tartania a 2021-es adóváltozásokat, amelyeket a következő táblázatban foglaltunk össze.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

 • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
 • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.